Vogelfamilies

Noordelijke Jan-van-gent (Maurice busanus) Vogelprofiel

Pin
Send
Share
Send
Send


De Jan-van-gent, wetenschappelijke naam, Maurice busanus is een zeevogel, de grootste soort van de Jan-van-gent, Sulidae. Het is inheems aan de kust van de Atlantische Oceaan en broedt West-Europa en Noord-Amerika. Ook wel solangans genoemd, is Noord-jan-van-gent verkrijgbaar in Canada, Groenland, IJsland en Noordoost-Europa en overwintert in de Golf van Mexico, Marokko en de Middellandse Zee.

De volwassen Jan-van-gent heeft een lang, lang, smal, rechts basaal wit stromend lichaam. Het is 170-180 cm (67-71 inch) lang en 87-100 cm (34-39 inch) lang.

Het hoofd en de nek hebben een bleekgele tint die duidelijker is tijdens het broedseizoen en de vleugels zijn donkerbruin-zwarte veren. De lange spitse snavel is blauwgrijs, met zwarte naakte huid rond het gezicht en de ogen.

Adolescenten zijn meestal grijsbruin, worden binnen vijf jaar geleidelijk wit en het duurt voordat ze volwassen zijn.

Broedkolonies aan beide zijden van de Noord-Atlantische Oceaan, Schotland, waarvan de grootste Bass Rock (tweelingparen als 0), St Kilda (601,2 paar als 27) en Ailsa Craig of Scotland (5,7 paar), Gresholm en Bonaventure in Wales Het eiland (60.000 paren in 20) ligt aan de kust van Quebec.

De broedgrenzen strekken zich uit naar het noorden en oosten, op het Kola-schiereiland van Rusland in 8 en Bear Island op het meest zuidelijke eiland Svalbard in de 20e.

De kolonies bevinden zich meestal langs de kliffen op het kusteiland, vanwaar vogels gemakkelijker de lucht in kunnen. De Noordelijke Gannet beheert de al tu-migratie en jaagt op vis die zijn dieet vormt door onder te dompelen in volle zee.

Jan-van-gent werd in sommige delen van zijn verspreidingsgebied op voedsel gejaagd en wordt nog steeds beoefend in de Buiten-Hebriden en de Faeröer in Schotland.

Het wordt geconfronteerd met een aantal bedreigingen, zowel natuurlijke als door de mens veroorzaakte, en naarmate de bevolking groeit, beschouwt de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) het als een minder zorgwekkende soort. Als een voor de hand liggende en veel voorkomende vogel wordt hij genoemd in verschillende oude mythen en legendes.

Omschrijving

Een volwassen Jan-van-gent heeft vleugels van 170-180 cm (67-71 inch), en 87-100 cm (34-39 inch) lang en weegt 2,5-1. kg (5,7-3 lb), waardoor het de grootste jan-van-gent en de grootste zee-inheems in de westelijke Palearctic.

De twee geslachten zijn over het algemeen van dezelfde grootte en hetzelfde uiterlijk. Het verenkleed is donkerbruin tot zwart met toppen van zwarte vleugels.

De primaire slagpennen, de primaire dekking en de aardappel zijn donker. De vertinde bleekgele kleur is op het hoofd en de nek en wordt prominenter tijdens het broedseizoen.

Vrouwen zijn donkerder van kleur dan mannen. Eye to lichtblauwe tot lichtgrijze iris is omgeven door een dunne zwarte ring van blote huid.

De snede is lang, sterk en kegelvormig, met een lichte naar beneden en een scherpe snijkant. Bij volwassenen is de schacht blauwgrijs en donkergrijs of met zwarte randen. Er is een zwarte inkeping van verplichte lengte die overgaat in de huid rond de ogen.

Een zwarte band van blote huid scheidt de bleke veren van het voorhoofd en de nek van de snavel, wat Gannet het kenmerk van haar kenmerkende gezicht geeft. Vierbenige poten zijn verbonden door een membraan dat in kleur kan variëren van donkergrijs tot donkerbruin.

De gekleurde lijnen lopen samen met de tenen door tot aan de voeten. Ze zijn meestal groengeel bij mannen en blauw bij vrouwen en spelen waarschijnlijk een rol bij het paren.

De jonge vogel vertoont volwassen verenkleed met de voorkant van zijn lichaam.

De jonge vogels zijn donkergrijs tot leigrijs en de bovenste delen en vleugels zijn fijn verspreid met wit. Aan de onderkant van de helling zijn prominente V-vormige witte gebieden met gebiedsvleugels en residuen donkerbruin-zwart, gedeeltelijk getipt met wit.

Bill en Iris zijn donkerbruin. Ze kunnen meer dan 4 kg (8,8 lbs) wegen wanneer ze het nest verlaten als ze ongeveer 10 weken oud zijn.

In het tweede jaar varieert het uiterlijk van de vogels afhankelijk van verschillende stappen: ze kunnen volwassen verenkleed krijgen aan de voorkant en bruin blijven aan de achterkant. Tegen de tijd dat hij vijf jaar later volwassen werd, kregen de Jan-van-gent geleidelijk meer wit in latere seizoenen.

De noordelijke jan-van-gent zijn iets groter en dikker gefactureerd dan de cape of Australische jan-van-gent. De vleugels van de noordelijke jan-van-gent hebben meer blanken en een witachtig witte staart, de andere soorten hebben zwarte uiteinden van staartveren.

Individuen aan de westkust van Afrika kunnen worden verward met Wanger-maskergenten, hoewel het uiteinde over het algemeen kleiner is, het hoofd niet een stel buffs heeft en een zwarte staart heeft.

Van veraf, of met slecht zicht, kunnen albatrossen worden verward met noordelijke jan-van-gent, vooral onvolwassen veren waarvan de vleugels zwarter zijn.

Aanpassing voor duiken

Northern Gannet heeft gestroomlijnde lichamen die zijn aangepast voor duiken met hoge snelheid, met stijve nekspieren en een sponsachtige botplaat aan de basis van de snavel. Nasarica zit in de snavel en kan worden gesloten om toegang tot water te voorkomen.

De ogen worden beschermd door krachtige denkbeeldige membranen. Er is een onderhuidse luchtzak op het onderlichaam en de zijkanten. Andere luchtzakken bevinden zich tussen het borstbeen en de borstspieren en tussen de ribben en de intercostale spieren.

Deze zakjes zijn aan de longen vastgemaakt en wanneer de vogel de lucht inademt, kan de lucht door samentrekking van de spier naar de longen terugkeren.

Veren zijn waterdicht, waardoor vogels langer in het water kunnen blijven. De immense afvoer die door een vrijwillige klier wordt geproduceerd, bedekt de vinnen en de vogels gebruiken hun hoofdhuid of hoofd om deze door het lichaam te verspreiden.

Individuen hebben een onderhuids vetniveau, de onderste veren zijn dikker en hebben strak overlappende veren die hen helpen lage temperaturen te weerstaan.

Door de bloedstroom te verminderen door buiten het broedseizoen hun benen te schudden, kunnen de vogels hun lichaamstemperatuur tijdens het zwemmen behouden.

Bel

De Jan-van-gent is een verheven vogel met klinkers, vooral in de kolonie. Zijn algemene roep is een starre Arara-Arara of Urarah-Urarah, die wordt uitgezonden bij aankomst of uitdagen van de andere kolonie van de kolonie.

Bij het vissen of het verzamelen van nestmateriaal wordt de oproep verkort tot een rah en is de tijd om te sluiten ooo-ah. De roep om seks is hetzelfde.

Volgens Nelson herkennen de noordelijke geslachtsdelen hun broedpartners, hun daken en de roep van de vogels in de vleugels. Personen buiten dit vakgebied worden met verdere agressie behandeld.

Distributie en accommodatie

Het vruchtbaarheidsgebied van North Gannett ligt aan de kust die wordt beïnvloed door de Golfstroom, aan de kust van de Noord-Atlantische Oceaan, aan de Golf van St. Lawrence en op de eilanden voor de oostkust van Canada. Ze nestelen meestal in grote kolonies met uitzicht op de zee of op kleine rotsachtige eilanden.

Het water moet koel genoeg zijn om Atlantische makreel en haring de belangrijkste voedselbron voor de Jan-van-gent te laten zijn. Deze regio's strekken zich ook uit buiten het continentaal plat.

De Noordelijke Jan-van-gent kolonies worden in de winter en stormachtige streken zeer noordelijk aangetroffen, en Nelson suggereert dat ze in deze streken kunnen overleven om een ​​aantal redenen, waaronder een combinatie van lichaamsgewicht en een sterke beweging waardoor ze de sterkste kunnen vangen.

Gespierde vissen en het vermogen om ver van de kooi prooien te vangen. Hun vetreserves fungeren als gewichten en archiveren tijdens lange periodes zonder voedsel tijdens het duiken.

De noordelijke Jan-van-gent-grenzen van hun broedgebieden zijn afhankelijk van de aanwezigheid van ijsvrij water in de zee tijdens het broedseizoen.

Dus hoewel Groenland en Spitsbergen geschikte broedplaatsen zijn, zijn de zomers in het Noordpoolgebied zo laag dat noordelijke conciërges hun eieren leggen en een broedsel grootbrengen, dat tussen de 26 en 30 weken nodig heeft.

De zuidelijke Gannet-limiet van hun verspreiding hangt grotendeels af van de aanwezigheid van voldoende prooien. Er is fossiel bewijs van het fokken van Noord-Jan-van-gent in het Pleistoceen op Kreta.

Broedkolonies

Van verschillende broedkolonies van Noord-Jan van Genten is geregistreerd dat ze zich al honderden jaren op dezelfde plaats bevinden. Wanneer vliegende kliffen op korte afstanden worden gezien, wordt wit gezien vanwege het aantal nestelende vogels erop.

Er is sinds 1220 een geschreven verslag van de kolonie op het eiland Londi. In 1818 waren er slechts 70০ nesten, en ten slotte verdween de kolonie in de 5e. Meer dan twee derde van de wereldbevolking ligt voor de kust van de Britse eilanden

Reizen

Na het broedseizoen verspreidden de volwassen noordelijke geslachtsdelen zich over een groot gebied, hoewel ze niet meer dan 800 tot 1600 km (500 tot 1000 mijl) van de broedkolonie aflegden. Het is niet bekend of alle vogels van een kolonie naar dezelfde overwinteringszone trekken.

Veel volwassenen steken de Straat van Gibraltar in het westen van de Middellandse Zee over en vliegen zoveel mogelijk over land. Andere vogels volgen de Atlantische kust van Afrika om de Golf van Guinee te bereiken.

De meest noordelijke jan-van-genten die vanuit de kolonies van Canada vliegen, vliegen veel verder naar het zuiden dan de volwassenen de Golf van Mexico in. Onrijpe conciërges migreren over grote afstanden naar het zuiden en worden zo ver naar het zuiden geregistreerd als Ecuador.

In hun tweede levensjaar keren sommige vogels terug naar hun geboortekolonie, waar ze later komen dan volwassen vogels. Ze migreerden vervolgens na het broedseizoen naar het zuiden, maar reisden een korte afstand tijdens deze tweede trek.

Alderney's Gannet wordt al meer dan 20 jaar gevolgd om een ​​beter begrip van hun bewegingen te krijgen.

Men zag een reis van zijn kolonie naar Alderney naar de wateren van Scandinavië, met een rondreis van ongeveer 2700 km (1680 mijl).

De soort is geregistreerd als de Zwarte Zee in veel Midden- en Oost-Europese landen in het zuiden en westen, en in Bermuda, Cuba, Cyprus, Egypte, Kazachstan, Jan Mayen en verschillende Midden- en Oost-Europese landen.

Op 26 februari werd een record gemaakt vanuit Kerry, in het noordoosten van Brazilië - de eerste die werd gezien op het zuidelijk halfrond.

Gedrag

De vleugels van de North Gannet zijn lang en smal en bevinden zich aan de voorkant van het lichaam, waardoor het vliegtuig tijdens het vliegen efficiënt gebruik kan maken van luchtstromen.

Zelfs bij rustig weer kunnen ze snelheden van 55 tot 65 km / u (34 en 40 mph) halen, hoewel hun vliegspieren relatief klein zijn: de vliegspieren bij andere vogels zijn ongeveer 20% van het totale gewicht, terwijl de vliegspieren in North Gannett zijn minstens 13%.

Ondanks hun snelheid zijn ze niet in staat om tijdens de vlucht andere zeestenen te bedienen. Jan-van-gent moeten worden opgewarmd voordat ze vliegen, zodat ze moeilijk kunnen lopen en dat betekent dat ze moeite hebben om lucht uit een vliegtuig te krijgen.

Ze staan ​​voor de wind en laten hun vleugels krachtig zakken en laten ze uit het water zakken. Bij lichte wind en hoge golven kunnen ze soms niet bewegen en kunnen ze stranden.

De Jan-van-gent staat op de grond met behulp van hoekige vleugels, pauwstaart en opgeheven benen om hun beweging te beheersen, aangezien beschadigde of gebroken vleugels niet vaak worden geregistreerd als doodsoorzaak bij volwassenen in een kolonie.

Opvoeding

Jan-van-gent voor snacks overdag, meestal met hoge snelheid ondergedompeld in de zee তারা Ze zoeken naar beide soorten voedsel in de buurt van hun nestplaatsen, maar ook op zee. De vogel die de baby voedt, is 320 km van huis gevonden.

Er werd vastgesteld dat 2% van de vogels nestelde in de kolonie van de tijgerrots bij Dugger Bank, 25 tot 120 km (9 en 9 en 20 mijl) op zoek naar vis.

Ze hebben misschien meer gevlogen dan dit tijdens het foerageren, misschien verdubbeld in de verte; Meestal vliegen ze minder dan 150 kilometer (93 mijl).

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat de duur en richting van vliegtuigen bij het voeren voor beide geslachten vergelijkbaar is, hoewel er significante verschillen zijn tussen mannen en vrouwen in zoekgedrag.

Vrouwelijke noordelijke jan-van-gent zijn niet alleen wenselijker dan mannen bij het kiezen van het zoekgebied: ze duiken langer en dieper en brengen meer tijd door met zweven aan de oppervlakte dan mannen.

De Jan-van-gent zal vissersboten of walvisachtigen volgen om verlaten of gewonde vissen te vinden. Ze grazen vanaf een hoogte van 70 meter (230 voet) zonder duidelijke keuze en zinken gewoonlijk 11-60 meter (36-197 voet).

Ze dompelen hun lichaam recht en hard in, de vleugels zijn dicht bij het lichaam maar terug naar de hoeken, reikend voorbij de staart, voordat ze water als een pijl sproeien.

Ze controleren de rechterkant van de vleugels, gebruiken hun vleugels en staart en vouwen hun vleugels tegen het lichaam vlak voor de botsing. Vogels kunnen het water raken met snelheden tot 100 km / u (62 mijl).

Hierdoor kunnen ze tot 11 meter (36 voet) onder het oppervlak doordringen en zwemmen ze gemiddeld 19,7 meter (60 voet), soms dieper dan 25 meter (80 voet). De onderhuidse luchtzakjes van de vogels kunnen een rol spelen bij het beheersen van de zaadlozing.

De Jan-van-gent duwen hun prooi meestal dieper het water in en vangen deze op als ze terugkeren naar de oppervlakte. Als een duik slaagt, slikken ze het ondergedompelde water in voordat ze aan de oppervlakte komen en vliegen ze niet met de vis in hun bek.

Grote vissen worden eerst met hun kop ingeslikt, kleine vissen naast elkaar of met hun staart eerst. De vis wordt opgeslagen in een vertakte zak in de nek en kan niet worden getrokken terwijl het vliegtuig beweegt.

Hun witte kleur helpt andere conciërges om een ​​van hun soort te identificeren, en ze kunnen het uiterlijk van de schede van de vis verminderen door dit duikgedrag; Dit vergemakkelijkt op zijn beurt het foerageren in teamverband, waardoor het gemakkelijker wordt om hun prooi te vangen.

Door de kleur is Jan van Genten minder zichtbaar op de bodemvissen. Noordelijke conciërges zoeken ook naar vissen door met hun hoofd in de bodem van het hoofd te zwemmen.

Ze voeden zich voornamelijk met een ondiepte van 2,5-30 mm (1-12 inch) nabij het oppervlak van het oppervlak. Vrijwel elke kleine vis (ongeveer 3-5% van hun dieet) of andere kleine pelagische soorten (voornamelijk inktvis) zullen met voordeel worden gevangen. Er worden sardines, ansjovis, schelvis, gesmolten kabeljauw, Atlantische kabeljauw en andere schoolvormende soorten gegeten.

Fokken

De oudste vogels keerden voor het eerst terug naar de broedkolonie van Jan-van-gent. Vogels die niet in de vruchtbare leeftijd zijn, komen een paar weken later aan.

Normaal gesproken, wanneer de vogels voor het eerst terugkeren naar een kolonie wanneer ze twee jaar oud zijn (niet de manier waarop ze werden verspreid), veranderen ze meestal niet in een andere als een persoon met succes in een kolonie is geboren. Het nesten begint in maart of april.

De onvolwassen vogel leeft aan de rand van de kolonie. Ze kunnen zelfs nesten bouwen, maar broeden pas als ze vier of vijf jaar oud zijn. Sommige vogels van deze leeftijd bezetten een leeg nest dat hen agressief zal beschermen als ze twee of drie dagen zitten.

Als de eigenaar van een schijnbaar leeg nest wordt gevonden, zal de onvolwassen vogel zonder slag of stoot vertrekken wanneer de eigenaar arriveert om het te bezetten.

Broedplaatsen die de voorkeur hebben zijn op de top of top van de kustbergen. Als deze niet beschikbaar zijn, zullen Jan-van-genten nestelen in groepen eilanden of vlakke oppervlakken.

Omdat ze het moeilijker vinden om vanaf dergelijke locaties te reizen, wekken ze vaak een agressieve reactie op door het bezinken van het gebied dat wordt ingenomen door het omliggende nest; Dit betekent dat het drukniveau in dit type kolonie hoger is dan op de steilere oppervlakken.

Desalniettemin worden nesten altijd dicht bij elkaar gebouwd en anders zullen ideale nestplaatsen niet worden gebruikt als ze enigszins verwijderd zijn van een kolonie. Gemiddeld zijn er 2,3 woningen per vierkante meter (1,9 per vierkante meter).

Beide geslachten beschermen het gebied rond hun nest ernstig. Waar de ruimte het toelaat, is de afstand tussen nesten tweemaal zo groot als een persoon.

De nesten zijn gemaakt van mariene reservoirs, planten, puin van de aarde en de zee. Mannen verzamelen meestal materialen. De compacte cups van het nest zijn meestal 30-60 cm (12-24 inch) hoog.

Het gebied dat een nest bezet, groeit gedurende het broedseizoen naarmate broedvoegen uit het nest komen, jaar na jaar kunnen de nesten 2 m hoog worden.

De noordelijke jan-van-gent geeft een ei dat gemiddeld 104,5 gram (3,7 oz) weegt, wat licht is voor zo'n grote zeevogel. Het ei is ongeveer 5 mm (2,5 inch) breed in lengte, ongeveer 5 mm (1,7 inch) lang, en de schaal is aanvankelijk lichtblauw en transparant, voordat het vervaagt tot een glanzend wit oppervlak.

Waar twee eieren in een nest worden gevonden, zijn het ofwel twee vrouwtjes die een ei in hetzelfde nest leggen of een ei wordt gestolen uit een ander nest.

Als de eerste verloren gaat, krijgen de Jan-van-genten een vervangend ei. Incubatie duurt 42 tot 46 dagen, gedurende welke tijd het broeden van het ei wordt omgeven door de warme, zwemvliezen van de vogel.

Net voordat de baby begint uit te komen, legt de vogel zijn eieren uit de eieren van het ei, zodat het ei niet kan buigen onder het gewicht van de volwassene zodra het wordt geopend. Dit is een veel voorkomende oorzaak van eerste reproductieve sterfte bij vogelratten.

Het proces van het breken van de eierstok kan tot 36 uur duren. Incognito-poten worden gebruikt om de rails te bedekken, die zelden door hun ouders alleen worden achtergelaten. De ratten die onveranderd blijven, worden vaak aangevallen en gedood door andere noordelijke conciërges.

De nieuwe verbrande pellets zijn veerloos en zijn donkerblauw of zwart. In de tweede levensweek zijn ze bedekt met een witte bodem, die de komende vijf weken worden vervangen door donkerbruine veren met een witte kleur.

Baby's worden gevoerd aan hun spirituele halfverteerde vissen, die de mond van hun baby uitspreiden om voedsel uit hun keel te halen.

Een oud vlot krijgt hele vissen. In tegenstelling tot andere soorten ratten, dwalen Jan-van-gent-ratten niet door het nest of haasten ze zich om de vleugels te vragen: het verkleint de kans om uit het nest te vallen.

Volwassenen voeden hun kroost ongeveer 13 weken tot hun voedertijd. Jonge vogels wordt binnen 88 tot 97 dagen beloofd dat ze zelf beginnen te vliegen vanuit een opening en vliegen - een proces dat voorheen onmogelijk te oefenen is.

Als ze bij slecht weer het nest verlaten, kunnen ze ernstig gewond raken omdat ze tegen de rotsen kunnen vliegen.

Jonge vogels worden aangevallen door vogels als ze niet groot zijn. Zodra ze het nest verlaten, blijven ze in de buurt van de zee om te leren vissen en vliegen, omdat ze niet in staat zijn om hun afdalingslijn te bereiken vanwege hun slechte vliegvermogen.

Roofdieren en parasieten

Het Jan-van-gent van het noorden is niet erg voorspelbaar. De enige bekende natuurlijke vijanden bij volwassenen zijn tuck ag gal en witstaartmeeuw.

Ei- en nestroofdieren zijn de grote mantelmeeuw en de Amerikaanse zilvermeeuw, de gewone kraai, de Eriman en de rode vos. Aanvallen op zee zijn triviaal, hoewel grote haaien en zeehonden zelden Jan van Genten naar de zee kunnen rukken.

Kleptoparasitisme door squua, vooral in de broedplaats van de grote squua. Door de aanvaller van voedsel te voorzien, achtervolgt Scuia zijn slachtoffer totdat hij de inhoud van zijn maag besprenkelt.

De scheefheid kan de vleugels van het uitstapje vangen, in de zee vallen of de staart grijpen om zijn prooi in het water onder te dompelen. Jan-van-gent wordt pas vrijgelaten als het zijn vangst heeft gereorganiseerd.

Exotische parasieten zijn onder meer veerluizen, hoewel er relatief weinig soorten zijn en er geen in het hoofd wordt aangetroffen. Net als larven en duikers kan het ook zijn dat kleinere veren onvoldoende dekking bieden voor de parasiet.

Bij één soort Michaelchus-bewoner worden onrijpe luizen aangetroffen op de membranen die de luchtcellen onder het scherm bekleden. Icodus-mijten bevatten een breed scala aan ureum.

Bij Corynosoma-tonijn wordt de stekelige worm alleen gezien bij jan-van-gent en nauw verwante mariene families zoals aalscholvers.

Lintwormtetrobothrias accumuleert giftige zware metalen in hogere dichtheden dan de eigen weefsels van de bewoner, gemiddeld 12 keer hoger dan de borstspieren van Gannet en 7-10 keer het loodgehalte van de nieren en lever van vogels.

Omdat de niveaus van deze giftige metalen detecteerbaar zijn in de parasiet in vergelijking met de gastheer, kan de lintworm worden gebruikt als een primaire indicator van mariene verontreiniging.

Staat van instandhouding

Nest in de rotsen. De populatie van deze soort lijkt toe te nemen.

Een onderzoek uit 2004 telde 45 broedkolonies van Jan-van-gent en ongeveer 361.000 huizen. De bevolking groeit duidelijk tussen de 3% en 5% per jaar, hoewel deze groei zich in slechts enkele kolonies concentreert.

Hoewel de populatie van Noord-Gannet nu stabiel is, is hun aantal onmiddellijk afgenomen als gevolg van het verlies van leefgebied, het verwijderen van eieren en het doden van volwassen dieren voor vlees en veren.

In 1939 waren er 22 koloniën en ongeveer 83.000 woningen, wat betekent dat de bevolking sinds die tijd verviervoudigd was.

Bekijk de video: Verankeren van dakpannen (December 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send