Vogelfamilies

Family Wren (Troglodytidae)

Pin
Send
Share
Send
Send


Winterkoninkjes (lat. Troglodytidae) zijn een familie van kleine en middelgrote zangvogels, met uitzondering van één soort die in de Nieuwe Wereld leeft. Het omvat ongeveer 80 soorten, onderverdeeld in 14-20 geslachten. Beweegbare vogels onderscheiden zich door een dichte bouw, gestreepte verenkleed van de vleugels en vaak een korte, opstaande staart. Ze kregen hun wetenschappelijke naam ter ere van holbewoners - primitieve grotbewoners, aangezien veel soorten hun nesten bouwen in de vorm van donkere bolvormige huizen, die enigszins doen denken aan grotten. Een deel van de soorten, vooral diegenen die in de tropische zone leven, wordt momenteel onvoldoende bestudeerd.

Kleine tot middelgrote vogels, mobiel. Het kleinste lid van de familie moet worden beschouwd als het kruiden-winterkoninkje (Cistothorus platensis), dat in Noord- en Zuid-Amerika leeft - de lengte van een volwassen vogel is ongeveer 9 cm en het gewicht is 7 g. De grootste soort is het grote cactuswinterkoninkje (Campylorhynchus chiapensis) ongeveer 22 cm lang en 57 gram zwaar - leeft in de subtropische en tropische wouden van Mexico. Het verenkleed is zacht en donzig, saai - in de regel bruin-kastanje met een lichtere buik, soms met de aanwezigheid van tinten wit of zwart. In bijna alle winterkoninkjes hebben de slagpennen van de vleugels en staartveren duidelijk zichtbare dwarsstrepen, waardoor ze zich onderscheiden van andere zangvogels. De vleugels zijn relatief kort, rond, hebben 10 slagpennen, waarvan de laatste soms sterk verkleind is. De staart is meestal rond en kort, hoewel hij bij sommige serratus- en cactuskoninkjes de helft van de lichaamslengte kan bereiken. Er zijn 12 staartveren, behalve de Cubaanse (Ferminia cerverai), de dunbek (Hylorchilus sumichrasti) en de bergkoninkjes (Thryorchilus browni), waarin er 10 staartveren zijn. Vogels heffen hun staart vaak op in een kolom, die ook een van de onderscheidende kenmerken van de familie. De snavel is meestal dun en in veel gevallen merkbaar naar beneden gebogen, maar de vorm kan aanzienlijk variëren van de ene soort tot de andere, bijvoorbeeld bij het zingende winterkoninkje (Cyphorhinus phaeocephalus) ziet hij er sterk en massief uit. Seksueel dimorfisme komt bij geen enkele soort tot uiting, dat wil zeggen dat mannetjes en vrouwtjes onderling geen zichtbare verschillen hebben. Jonge vogels verschillen slechts in sommige gevallen merkbaar van volwassenen.

Zonder uitzondering leven alle soorten in Amerika, en slechts één daarvan - het winterkoninkje (Troglodytes troglodytes) - nestelt ook in de Oude Wereld - op het uitgestrekte grondgebied van Eurazië (inclusief de Russische Federatie) en in Noordwest-Afrika. De grootste biodiversiteit van soorten in de familie wordt opgemerkt in Midden- en Noord-Zuid-Amerika - er leven bijvoorbeeld 30 soorten winterkoninkjes in Colombia en 22 soorten in Costa Rica, dat klein van formaat is. In het noorden van Mexico daalt de diversiteit aan vogels aanzienlijk - in de Verenigde Staten zijn er 10 soorten en in Canada slechts 8. Ook komen er maar een paar soorten veel voor in het Amazonebekken. Integendeel, in bergachtige gebieden - met name in de Andes - neemt het aantal soorten sterk toe, wat wordt verklaard door de grote verscheidenheid aan natuurlijke landschappen op verschillende hoogtes en met verschillende luchtvochtigheidsniveaus.

Biotopen en klimatologische omstandigheden in individuele soorten kunnen aanzienlijk van elkaar verschillen. De habitats van struikkoninkjes, waartoe de meeste soorten behoren, worden op de een of andere manier geassocieerd met dicht struikgewas - struikgewas, bosranden met dichte vegetatie, overwoekerde rivieroevers, open plekken. Getande winterkoninkjes worden gevonden tussen het dichte gebladerte van tropisch gebladerte in Zuid-Amerika. Kastanje-winterkoninkjes nestelen meestal in tropische regenwouden met rijk bosafval op een hoogte van 1500-3500 m boven zeeniveau.Winterkoninkjes worden ook in verband gebracht met het vochtige tropische woud, maar daarin geven twee van de drie soorten de voorkeur aan laaggelegen gebieden tot 1000 m boven zeeniveau. Winterkoningfluitisten leven in vergelijkbare omstandigheden. De habitats van winterkoninkjes variëren van wetlands met stilstaand water tot semi-aride steppen. Dunsnavelige winterkoninkjes stellen buitengewoon veeleisend voor hun leefgebied - ze zijn alleen te zien in beboste gebieden met open kalksteenrotsen. Cubaans winterkoninkje (Ferminia cerverai), behorend tot een monotypisch geslacht, leeft alleen in moerassige weiden met struikgewas van zwaardgras (Cladium jarnaicense). Een speciale nis wordt ingenomen door sommige soorten cactuskoninkjes - hun territorium omvat gebieden met een droog klimaat - woestijnen, halfwoestijnen en waterloze berghellingen.

Winterkoninkjes zijn in de regel nogal gesloten en voorzichtige vogels, het is moeilijk om ze te zien en nog moeilijker om ze te verrassen. Ze brengen het grootste deel van hun tijd door in dicht gras en verdwijnen bij het minste gevaar. Dit geldt vooral voor de winterkoninkjesfluitisten, en in het bijzonder voor de nachtegaalkoningfluitist (Microcerculus marginatus). Er zijn echter uitzonderingen - cactuskoninkjes gedragen zich bijvoorbeeld op hun gemak en openlijk. Niettemin zingen veel vogels, ondanks hun geheimhouding, luid tijdens de paartijd, waardoor het territorium wordt gemarkeerd. Dus, volgens het karakteristieke gezang midden in de lente, kun je het winterkoninkje gemakkelijk op een hoge stronk of tak van een boom vinden. In cactus- en struikkoninkjes hoor je soms een mannetje en een vrouwtje samen zingen.

Sociaal gedrag verschilt enigszins van soort tot soort. Kastanje- en tandwinterkoninkjes leven in koppels, vaak samen met andere vogels. Hetzelfde kan gezegd worden voor het bonte winterkoninkje (Thryothorus thoracicus), dat vaak wordt gezien in het gezelschap van mierenvallen (Thamnophilidae). Andere soorten, vooral diegenen die in meer gematigde klimaten leven, gedragen zich echter geïsoleerd, alleen of in paren. Dit laatste omvat ook het winterkoninkje - ondanks zijn kleine formaat beschermt het een vrij groot gebied rond het nest tegen andere vogels.

Een van de kenmerken van veel soorten winterkoninkjes tijdens de broedperiode is hun wens om talrijke nesten te bouwen, die ze vaak alleen gebruiken voor overnachtingen. Een voorbeeld van dit gedrag kunnen winterkoninkjes worden genoemd, en in het bijzonder het winterkoninkje (Cistothorus palustris), dat in staat is om tot 20 nesten per seizoen te bouwen. Het winterkoninkje bouwt ook meerdere (tot acht) nesten, waarvan er daarna slechts één wordt gebruikt voor reproductie. In cactussen beginnen nauwelijks volwassen kuikens zelf hun eigen nest te bouwen, hoewel ze veel later geslachtsrijp zijn. Meestal is het mannetje bezig met bouwen, terwijl het vrouwtje een plaats kiest om te leggen en het nest rangschikt. De nesten zijn meestal een bolvormige structuur met een zij-ingang naar binnen.

Een ander kenmerk van de familie als geheel, dat zelden wordt aangetroffen bij zangvogels, is polygamie in de vorm van polygynie, wanneer er meerdere vrouwtjes tegelijk zijn voor één mannetje, of polyandrie, wanneer meerdere mannetjes tegelijkertijd voor één vrouwtje zorgen. Ten slotte is bij sommige soorten in de familie het gemeenschappelijk nestelen sterk ontwikkeld, wanneer vogels die niet direct aan de voortplanting deelnemen, de nestgebieden beschermen tegen roofdieren en andere vogels, en ook voor hun nageslacht zorgen. Dit geldt voor een groot deel voor tropische soorten cactussen winterkoninkjes - bijvoorbeeld in het gestreepte cactus winterkoninkje kan het aantal 'helpers' 12 individuen bereiken, die in de regel directe afstammelingen zijn van een mannetje of vrouwtje van vorige koppelingen. Er werd ook opgemerkt dat het aantal koppelingen per seizoen rechtstreeks afhangt van de aanwezigheid van "helpers": bij hun afwezigheid wordt de kans op een tweede koppeling aanzienlijk verkleind.

Het dieet van de meeste soorten, voornamelijk diegenen die in de tropen leven, is momenteel zeer weinig bestudeerd. Bij soorten waarvan de biologie min of meer bekend is, wordt de voedingsbasis gevormd door verschillende geleedpotigen, maar deze gegevens kunnen ook in bepaalde gebieden en in een bepaald seizoen worden verkregen, die niet het hele plaatje kunnen weergeven.

Pin
Send
Share
Send
Send