Vogelfamilies

Zwarte zeekoet (Cepphus grylle) Beschrijving

Pin
Send
Share
Send
Send


De zwarte zeekoet of tystie, wetenschappelijke naam Cepphus grylle is een middelgrote zeevogel van de alcidefamilie, Alcidae, inheems langs de noordelijke Atlantische kusten en de Noord-Amerikaanse kusten. Het leeft in veel van zijn verschillende gebieden, maar enorme populaties uit de overmatige arctische gebieden trekken in de winter naar het zuiden.

De zwarte zeekoet is een kleine alk die broedt tussen rotsen op de voet van kliffen, op aflopende hellingen of op rotsachtige eilanden; ze worden meestal in kleine aantallen gezien. Zwarte zeekoeten eten vis en schaaldieren.

De zwarte zeekoet duikt van de bodem van het water naar beneden en zwemt om hun prooi te vangen. Met de vangst van hun snavel bij zich, is het goed om te informeren of een chook links- of rechtshandig is door de vis het beste waterpas te zetten.

Vele duizenden zwarte zeekoeten broeden in het VK, verspreid langs de kust in paren of kleine teams. Als je niet ver tussen de seizoenen verschuift, is de kans groter dat je ze in de winter op hun broedlocaties ziet.

De klier van de zwarte zeekoet was te zien in en rond zijn broedhabitat van rotsachtige kusten, kliffen en eilanden in enkele of kleine teams van paren.

De zwarte zeekoet voedt zich voornamelijk door in de richting van de zeebodem te duiken en zich te voeden met vissen, schaaldieren of verschillende benthische ongewervelde dieren. Ze staan ​​vermeld op het IUCN-roze record als een soort van minste zorg.

Gemakkelijke methoden om vast te stellen

In de zomer zijn de zwarte zeekoeten overal zwart, met een grote, witte ovale vlek op elke vleugel. In de winter wordt hij wit, met zwarte strepen op zijn rug en zwarte vleugels. Het heeft levendige roze benen en een roze kloof.

Een soort Auk, extreem marien en alleen ontdekt op het land tijdens het broedseizoen. Kleiner dan Guillemot, en nauwelijks groter dan Papegaaiduiker.

Mollig en zwaar aan de achterkant, vlieg met de bovenkant naar boven. Opvallend onderscheidend binnen het broedseizoen, met zwarte zeekoeten, witte hogere vleugelpunten en roze voeten. Het kan er op afstand allemaal donker uitzien tijdens het broedseizoen.

Totaal anders in de winter wanneer de chook wit is aan de onderkant met witte strepen bovenaan, hoger vleugelmonster vergelijkbaar met het broedseizoen en nuttig bij het uitzoeken van de soort op het moment van het jaar.

Distributie

Nesten op kliffen en rotsachtige eilanden op verspreide plaatsen langs de kust van Schotland, het eiland Man en een handvol websites in Engeland en Wales. Winters op of in de buurt van de broedplaatsen.

Elk geslacht van de zwarte zeekoeten heeft zeer vergelijkbare uiterlijke kenmerken met zwart verenkleed en een grote witte vlek op het hogere gedeelte van hun vleugels in de zomer.

De snavel kan zwart zijn, tamelijk lang en slank, terwijl de voet koraalrood is. In de winter zijn de onderkanten van volwassenen wit en de bovenkanten lichtgrijs, waarbij de rug en schouders een zacht grijs en wit patroon vertonen.

De vogels broeden in solitaire paren of kleine teams gedurende hun broedseizoen, beginnend eind februari en begin mei.

Broedparen leggen meestal leghennen met 2 eieren en tillen 2 kuikens om uit te vluchten. De incubatie duurt meestal 28 tot 32 dagen, zodra uitgekomen kuikens zorg krijgen van de vader en moeder totdat ze op de leeftijd van 30-40 dagen zijn uitgevlogen.

Zodra de uitgevlogen kuikens volledig onbevooroordeeld zijn en tegen de leeftijd van drie of vier jaar zullen ze zich opnieuw bij hun geboortekolonie voegen.

De geslachtstitel Cepphus is van de historische Griekse kepphos, een bleke watervogel waarover Griekse auteurs samen met Aristoteles praten.

De soortnaam grylle was de inheemse dialecttitel voor deze chook in Gotland op de tijd dat Linnaeus daarheen ging in 1741. De Engelse uitdrukking "zeekoeten" is waarschijnlijk van de Franse zeekoet afgeleid van Guillaume, "William".

Omschrijving

De zwarte zeekoet is een middelgrote chook met volwassen dieren die gewoonlijk 30-32 cm (12-15 inch) groot zijn en met spanwijdte van 52-58 cm (21-23 inch).

Het lichaamsgewicht kan variëren van 300-460 g (0,7 - 1 lb). Volwassenen hebben elk zomer- en winterkleed en er is geen seksueel onderscheid dat binnen de discipline kan worden herkend.

De Engelse titel “Black Guillemot” verwijst naar hun opvallend zwarte broedkleed in de zomer, dat volledig zwart is afgezien van een grote witte vlek op het hogere gedeelte van hun vleugels.

In de loop van het zomerkleed zijn hun benen, voeten en in de bek allemaal levendig koraalrood en hun snavel is zwart.

Volwassenen verliezen hun zomerkleed in een vroege herfstrui op de plaats waar hun hogere verenkleed wordt gestreept met zacht grijs en wit, hun hoofd bleekgrijs, hun buik wit, en benen en voeten bleekroze.

Zwarte zeekoet behoudt zijn witte vleugelpatch, zwarte snavel en roze in hun mond. De beslissing in het broedseizoen is een buitensporig gefluit. De roze kloof kan dan opvallend zijn.

Jongeren en onvolwassen dieren zijn eenvoudig te herkennen aan het herkennen van de witte vleugelpatch met grijze of bruine veren en zijn zelfs op grote afstanden binnen de discipline eenvoudig te zien.

Stem

Vogels laten een verzameling geweldige tonen horen.

Voedselplan

zwarte zeekoet leeft van zeevissen en schaaldieren

Fokken

Nesten van de zwarte zeekoet tussen rotsblokken op de voet van kliffen, ook in rotsspleten en in kunstmatige constructies, vergelijkbaar met pieren. Zal enkelvoudig en in niet-vastgemaakte kolonies nestelen.

Overwintering

Winters in de buurt van de broedwebsites en het hele jaar door langs de kust te zien.

Zwarte zeekoet: in één oogopslag

Afmeting: 30-32cm
Spanwijdte: 55 cm
Gewicht: 420 gram
Gemeenschappelijke levensduur: 11 jaar
Behoud staan
Binnen het VK gecategoriseerd als Amber onder de Birds of Conservation Concern 4: the Pink Record for Birds (2015).

Bekijk de video: 26-12-2020 Burgemeester over stoken in Veen: Het dieptepunt is bereikt (December 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send