Vogelfamilies

Tyfoon Solandra

Pin
Send
Share
Send
Send


Tyfoon Solandra, of bruinkop tyfoon (Lat. Pterodroma solandri) is een zeevogel uit de stormvogelfamilie. De specifieke naam werd gegeven ter ere van Daniel Carl Solander (Daniel Carl Solander, 1733-1782) - Zweedse botanicus en zo├Âloog.

Omschrijving

Vleugellengte mannetjes 296-317 mm, vrouwtjes 284-316 mm, snavellengte bij mannetjes 33-37 mm, vrouwtjes 30-36 mm, staartlengte mannetjes 122-135 mm, vrouwtjes 120-134 mm. Middelgrote donkergrijze tyfoon. Er zijn geen geslachts-, leeftijds- en seizoensverschillen in kleur. Het bovenste deel van het lichaam is donkergrijs. De voorkant van het hoofd en de keel zijn witachtig, vaak met donkere strepen. De onderkant van het lichaam en de onderstaart zijn grijsbruin. De underwings hebben witte driehoekige vlekken aan de basis van de primaire slagpennen. De snavel is relatief massief en zwart. De poten zijn donkergrijs. De donzige outfit is donker, asgrijs eronder.

Distributie en migratie

Een oceanische soort die naar de open wateren van de oceaan trekt. De soort nestelt op Lord Howe Island in de Tasmanzee. In de 19e eeuw nestelde de soort zich in grote aantallen op het eiland Norfolkeiland.

Op het zuidelijk halfrond komt het voornamelijk voor in de zuidwestelijke Stille Oceaan. Op het noordelijk halfrond wordt het gevonden in het westelijke deel van de oceaan, waar het wordt opgemerkt ten oosten van de Ryukyu-eilanden, ten oosten van Hokkaido en de Koerilen-eilanden. Gevierd op de Hawaiiaanse eilanden.

Het wordt in kleine aantallen aangetroffen nabij het zuidelijke deel van de Koerilen-eilanden in de lente-zomer-herfstperiode.Tyfoon Solandra bezoekt de wateren van het Russische Verre Oosten tijdens zomer-herfstwandelingen.

Biologie

Tijdens de mariene levensperiode zijn vogels op elk moment van de dag actief. Ze zijn nachtdieren op de broedplaats. Ze broeden koloniaal, maar op zee blijven de vogels afwezig. Ze voeden zich met koppotigen, kreeftachtigen en andere zeedieren. Vogels halen voedsel van het wateroppervlak, waarvoor ze de vlucht onderbreken en op het water gaan zitten.

Voor de kust van Lord Howe was het dieet voornamelijk gebaseerd op inktvissen (voornamelijk uit de families Cranchiidae, Onychoteuthidae, Spirulidae en Histioteuthidae) en vis (familie Myctophidae), schaaldieren (Decapoda en Isopoda) speelden een mindere rol in het dieet. Ze kunnen tot een diepte van 5,2 m duiken, wat aangeeft dat ze op diepte kunnen foerageren. De magen bevatten de overblijfselen van grote inktvissen en vogels, wat het kleptoparasitisme bij deze soort bevestigt.

Ze komen in maart aan op broedplaatsen. Ovipositie wordt voorafgegaan door een zeer lange voorbereidingsperiode. Nesten zijn opgebouwd uit vegetatie, gerangschikt in holen of in spleten van rotsen. Holen bevinden zich op de hellingen van de bergen. Een wit ei in een koppeling. Het leggen van eieren wordt waargenomen in juni - juli. Kuikens ontwikkelen zich in augustus - oktober. De bijeenkomst van jongeren vindt plaats in oktober - november.

Pin
Send
Share
Send
Send