Vogelfamilies

Minste Roerdomp - Profiel | Habitat | Geluiden | Vliegen | Nest | Bereik

Pin
Send
Share
Send
Send


De kleinste roerdomp is een van de kleinste reigers, gemaakt om te wonen in dichte moerassen. In plaats van in het ondiepe water te waden, zoals de meeste reigers doen, klimt de Kleinste Roerdomp tussen riet en lisdodde en klampt zich met zijn lange tenen vast aan de stengels.

Minste roerdomp profiel

In dit artikel ga ik het hebben over de minste roerdomp, versus groene reiger, bereik, versus Amerikaanse roerdomp, habitat, afbeeldingen, geluiden, vliegen, nestelen, enz.

Door zijn slanke lichaam glijdt hij gemakkelijk door dichte, verwarde vegetatie. Vanwege de selectie van habitat, wordt het meestal niet opgemerkt, behalve wanneer het vliegt.

De kirrende en kakelende geluiden zijn echter soms te horen bij zonsopgang en zonsondergang, en bovendien meestal 's nachts.

Verdeling van de minste roerdomp

De minste roerdompen broeden in gebieden van Noord-Argentinië tot Zuid-Canada. Ze overwinteren in Californië, Texas en Florida, tot in Panama en Colombia.

Deze vogels leven in enorme moerassen met dichte vegetatie, zoetwatermoerassen, zwembaden en meren met dichte vegetatie aan de randen, en in brakke moerassen en mangroven.

Minste roerdomp Beschrijving

De kleinste roerdomp is waarschijnlijk een van de kleinste reigers op aarde, met misschien alleen de dwergroer en de roerdomp met een zwarte rug gemiddeld kleiner van formaat.

Het kan meten 28-36 cm (11-14 inch) groot, en de spanwijdte varieert 41-46 cm (16-18 inch). Het lichaamsgewicht is van 51 tot 102 g (1,8 tot 3,6 oz), waarbij de minste roerdompen tussen 73 en 95 g (2,6 en 3,4 oz) wegen, waardoor dit misschien wel de lichtste van alle reigers is.

Een recent handboek van vogellijfpartijen noemt een andere soort van dit geslacht, de gestreepte roerdomp, met een impliciete lichaamsmassa die nauwelijks lager is dan de minste roerdomp, wat wordt gecrediteerd met een impliciete massa van 86,3 g (3,04 oz).
De buik en keel van de hen zijn wit met zachte bruine strepen. Zijn gezicht en de omtrek van de nek zijn zachtbruin; het heeft gele ogen en een gele snavel.

Het volwassen mannetje is glanzend groenzwart op de rug en kroon; het volwassen vrouwelijke is glanzend bruin op deze componenten. Ze vertonen tijdens de vlucht lichtbruine componenten op de vleugels.

Minste roerdompgedrag

De minste roerdomp is een ongrijpbare kip. Ze brengen veel tijd door op riet. Wanneer gealarmeerd, bevriest de minste roerdomp op zijn plaats met zijn snavel naar boven gericht en elk oog naar de toevoer van alarm en zwaait typisch om op door de wind geblazen moerasvegetatie te lijken.

Dit is waarschijnlijk een vermijdingsgedrag van roofdieren, aangezien de kleine afmeting de roerdomp vatbaar maakt voor veel potentiële roofdieren.

Dankzij zijn gedrag van neerstrijken tussen het vele riet, kan de minste roerdomp zich voeden met de bodem van water dat misschien te diep is voor de waadtechniek van verschillende reigers.

De minst roerdomp en de veel grotere en anders uitziende Amerikaanse roerdomp bezetten doorgaans dezelfde wetlands, maar kunnen relatief weinig samenspel hebben vanwege variaties in foerageergewoonten, de meest populaire prooi en de timing van broedcycli.

De minste roerdomp arriveert een paar maanden na de Amerikaanse roerdomp op zijn broedgebied en vertrekt een of twee maanden eerder.

John James Audubon beroemde {dat een} jongere gevangen minste roerdomp in een positie was om met gemak tussen twee boeken te wandelen die vier cm uit elkaar stonden.

Wanneer levenloos, het lichaam van de kip gemeten 5,7 cm (2,2 inch) breed, wat aangeeft dat het zijn breedte kan comprimeren tot een zeldzaam diploma.

Minste roerdomp gewoonten en levensstijl

De minste roerdompen zijn dagelijkse, solitaire en schuwe vogels, die verborgen wonen in de dichte vegetatie van een moeras.

Volgens de strategie van een indringer zal de minste roerdomp wegrennen als vervanging voor wegvliegen, laag verschuivend over de toppen van opkomende vegetatie.

Het zal snel afstanden vliegen voordat het terugvalt in de vegetatie. Bij het wandelen of werken gebruikt hij de stengels van gewassen als stapstenen.

Met uitgeklapte benen grijpt hij een of meer stengels in elke voet vast en stapt vooruit. Als hij wordt bedreigd of gealarmeerd, kan hij ter plaatse bevriezen met zijn snavel rechtop gericht.

Door zijn bruinachtige verenkleed en zo'n houding kan hij zeer goed worden gecamoufleerd, en hij kan bovendien heen en weer zwaaien, als riet in de wind.

Deze vogels voeden zich in kleine zwembaden tussen de vele opkomende vegetatie, langzaam slenterend langs de rand van het water.

Hij zal staan ​​en wachten, met zijn benen opzij opengevouwen, zijn hoofd en nek uitgestrekt laag boven het zwembad, zijn snavel bijna het water raakt.

Als het eenmaal gegrepen is, trekt de kip zich terug in de vegetatie en slaat dan toe naar een andere poel.

Minste roerdomp reproductie

De minste roerdompen zijn monogame fokkers, wat inhoudt dat één mannetje paart met slechts één vrouwtje.

Tijdens verkeringsshows klinkt het mannelijke en het vrouwelijke, de ene als reactie op het tegenovergestelde. Het fokken varieert per seizoen, afhankelijk van de locatie.

In New York lokken de minste roerdompen eind mei tot begin juni en half mei in Canada uit.

Deze soort nestelt meestal in niet-vastgemaakte kolonies. Het nest is een kwetsbaar platform boven het water, gebouwd op de overgebogen levenloze stengels van de opkomende vegetatie.

Minste roerdomp Nest

Het nest wordt voornamelijk door het mannetje gebouwd uit recente en dode plantstelen, en een deksel gemaakt van hoge moerasgewassen die over het platform kunnen worden getrokken.

Er worden 2 tot 5 eieren gelegd, blauwachtig wit en dun bevlekt met bruin. 19 tot 20 dagen is het incubatie-interval, gedeeld door elke ouder.

De jongste worden gevoed door elke vader en moeder en dus vluchten ze ongeveer 25 dagen nadat ze zijn uitgekomen. De minste roerdompen kunnen elk seizoen twee broedsels produceren.

Gevaren

De belangrijkste bedreigingen voor de kleinste roerdompen zijn onder meer het verlies van leefgebied door het afvoeren van vochtige gebieden. Bedreigingen tijdens het nestinterval zijn menselijke verstoringen, samen met pleziervaartuigen die buitensporige golven veroorzaken die een nest en zijn kuikens zullen vernietigen.

Bekijk de video: Logos Bibleschool Konings en Kronieke Deel 8 (Juli- 2022).

Pin
Send
Share
Send
Send