Vogelfamilies

Roodachtige specht

Pin
Send
Share
Send
Send


  • De roodachtige specht (Latijn Dendrocincla homochroa) is een zangvogel die nestelt in de regenwouden van de Nieuwe Wereld: van zuidelijk Mexico tot noordelijk Colombia en Venezuela.

Deze soort pijlgifkikkers is meestal ongeveer 20 cm lang en weegt 44 gram. Het is bijna helemaal rood met een bleke keel en een grijze lijn van snavel tot ogen. De snavel is lang en recht.

De stem van de vogel is een piepende quinck of een luide di.

De roodachtige spechtpijlkikker leeft in vochtige, vochtige bossen in laaglanden of uitlopers op een hoogte tot 1600 m, evenals in aangrenzende halfopen bossen en open plekken.

Roodachtige spechtpijlkikkers voeden zich met spinnen en insecten. Ze jagen op colonnes van een leger mieren, soms in groepen van maximaal drie vogels, die van bomen naar beneden duiken om vluchtende mieren te vangen.

Nest is gebouwd in de vorm van een blad in de holle stam van een palmboom en er worden 2-3 witte eieren gelegd. Volwassen vogels slapen ook afzonderlijk in boomholten.

Net als andere bosvogels wordt deze soort negatief beïnvloed door ontbossing. In Colombia komt deze vogel bijvoorbeeld veel voor in het noordwesten van de Sierra Nevada de Santa Marta, hoewel hij op andere plaatsen vrij zeldzaam is. Deze soort lijkt waar mogelijk door mensen gemodificeerde habitats en secundaire bossen te vermijden. Zo wordt deze vogel gebruikt als bio-indicator.

Desalniettemin bestrijkt het verspreidingsgebied een groot gebied, en waar voldoende woningen zijn, blijft het daar vaak.Daarom classificeert de IUCN de vogel als de minst bedreigde soort.

Pin
Send
Share
Send
Send