Vogelfamilies

Turkse valk

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Superklasse Tetrapoda Klasse Vogels Aves
  • Bestel Falconiformes, of roofvogels overdag - Falconiformes
  • Family Falcon - Falconidae
  • Geslacht dwergvalk, babyvalk - Microchierax

De Engelse naam is Collared Falconet of Red-legged Falconet.

Bewoont open bossen in de uitlopers van de Himalaya, maar komt ook voor langs bosranden, op landbouwplantages, vaak in de buurt van rivieren en beken op vlaktes op een hoogte van 900 m boven zeeniveau. Het geeft er de voorkeur aan zich te vestigen in schaarse bossen of bossen met een groot aantal droge bomen, in de buurt van velden of weilanden. Het leeft in India (uitlopers van de Himalaya, op een hoogte van minder dan 650 m tot 2000 m boven zeeniveau, in Nepal (op een hoogte van minder dan 915 m), Bhutan (op een hoogte van minder dan 760 m), Myanmar (Birma) - daar het heet Microhierax burmanicus, Cambodja, Laos, Vietnam (onder dezelfde naam).

Een volwassen valk is gemakkelijk te herkennen aan zijn zwarte kroon en wit voorhoofd, dat overgaat in een brede streep achter de nek (“kraag”). Een witte vlek begint direct boven de ogen, tegen de achtergrond lijkt een zwarte streep als een contrast door de ogen te gaan. De hoofdkleur is glanzend zwart, met lichtwitte ribbels aan de onderzijde van het lijf en de staart. De hals is donkerbruin, met een witte streep die hem scheidt van de zwarte "snor". De borst en het lichaam onder de vleugels zijn wit met een roodachtige tint. De zijkanten zijn zwart, de dijen en de verkeerde kant van de staart zijn kastanje. De staart is zwart met vier witte strepen. De ogen zijn bruin, de voeten en tenen zijn zwart. Vrouwtjes en jonge vogels lijken op mannetjes, maar vrouwtjes hebben meer wit op hun vleugels en een witte kraag is niet zo uitgesproken.

De afbrokkelende valk voedt zich met insecten en kleine vogels, die hij tijdens de vlucht vangt. Hij rust op zitstokken, dat zijn droge takken van bomen, van hieruit vliegt hij eropuit om te jagen. Tijdens de jacht maakt hij korte vluchten, vangt hij insecten en keert hij terug naar zijn oorspronkelijke plaats, waar hij prooien eet. Soorten roepen: "ku-ku-ku" of "keeli-keely-keely", vaak herhaald. Leidt een geheimzinnige levensstijl, wordt gestoord, verlaat zijn gebruikelijke habitat. Hij vliegt meestal snel van boom naar boom, af en toe rustend op een boomtak.

Het is een kleine valk ter grootte van een zwaluw met een zwarte bovenkant, witte kraag en kastanjebruine heupen (vandaar de naam roodpootvalk). Tijdens de vlucht zijn witte vlekken op de vleugels zichtbaar. Het verschilt van de verwante soort van de zwartvoetige afbrokkelende valk (Microhierax fringillarius) door zijn witte voorhoofd, van de grootvoetige afbrokkelende valk (Micohierax melanoleucus) door zijn "witte kraag", die bij de laatste soort afwezig is.

Collared babyvalk nesten in holtes achtergelaten door spechten. Ook buiten het broedseizoen worden hun favoriete oude valkenbomen bezocht. Valken nestelen op grote hoogte, 9-10 m boven de grond, vaak op 14-15 m. De holte is geïsoleerd met plantmateriaal, en hier is ook een voorraadkast ingericht, waar de afgezogen insecten worden neergehaald. Het vrouwtje legt 4-5 eieren, gebroken wit, soms met rode stippen (in latere nestjes), maar in februari en maart produceren nestjes puur witte eieren. Het vrouwtje broedt eieren uit gedurende het grootste deel van de incubatieperiode, soms de hele periode. Tijdens de incubatie is de valk erg agressief ten opzichte van mensen en andere vogels.

Pin
Send
Share
Send
Send