Vogelfamilies

Twee-baans plevier

Pin
Send
Share
Send
Send


Twee-baans plevier (lat. Charadrius bicinctus ) - kleine strandloper, een vogel van de plevierfamilie.

1. Beschrijving

Lichaamslengte 18 - 21 cm Gewicht ongeveer 70 gram. Volwassen vogels in broedkleed zijn wit met een donkergrijsbruine rug en een duidelijk zichtbare bruine borst, evenals met een dunne zwarte streep onder de nek, tussen de ogen en de snavel. Jongere vogels hebben geen strepen en hebben vaak bruine stippen en minder witte bevedering aan de bovenzijde.

2. Verspreiding

De soort is wijdverspreid op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland; hij is zeldzaam in het noorden. De nominale vorm is gedeeltelijk trekvogels, broedt in Nieuw-Zeeland en de Chatham-archipel, en overwintert in Australië, Nieuw-Caledonië, Vanuatu en Fiji, andere exemplaren blijven in Nieuw-Zeeland. Een ondersoort van de Auckland-eilanden is sedentair, sommige vogels verplaatsen zich van hun territoria naar de kust. De soort leeft op stranden, weilanden en open landschappen.

3. Reproductie

Broedperiode van augustus tot december In legsel van 2 tot 4 eieren. Eieren zijn grijs met zwarte stippen. Ze zijn dus goed verborgen tussen de stenen van de rivieren en het grind, die het grootste deel van een heel eenvoudig nest vormen. Incubatie duurt 25 dagen. Kuikens verlaten het nest 26 dagen na het uitkomen.

4. Ondersoorten

Erkende twee ondersoorten, nominale vorm Charadrius bicinctus bicinctus rassen in Nieuw-Zeeland en de Chatham-archipel, Charadrius bicinctus exilis op de Auckland-eilanden.

Pin
Send
Share
Send
Send