Vogelfamilies

Nachtzwaluw of gewone nachtzwaluw (lat

Pin
Send
Share
Send
Send


De gewone nachtzwaluw, ook wel bekend als de nachtzwaluw (Caprimulgus europaeus), is een nachtelijke vogel. Een vertegenwoordiger van de familie True Nightjars broedt voornamelijk in Noordwest-Afrika, maar ook in de gematigde breedtegraden van Eurazië. De wetenschappelijke beschrijving van deze soort werd gegeven door Karl Linnaeus op de pagina's van de tiende editie van het System of Nature in 1758.

Nachtzwaluwen hebben een zeer goede beschermende kleur, waardoor dergelijke vogels echte vermommingsmeesters zijn. Omdat het volledig onopvallende vogels zijn, staan ​​nachtzwaluwen vooral bekend om hun zeer eigenaardige gezang, in tegenstelling tot de vocale gegevens van andere vogels. Bij mooi weer zijn de vocale gegevens van de nachtzwaluw zelfs op een afstand van 500-600 meter te horen.

Het lichaam van de vogel heeft enige verlenging, zoals dat van een koekoek. Nachtzwaluwen onderscheiden zich door vrij lange en scherpe vleugels en hebben ook een relatief langwerpige staart. De snavel van de vogel is zwak en kort, zwart van kleur, maar de snee van de mond ziet er vrij groot uit, met lange en harde haren op de hoeken. Benen zijn niet groot, met een lange middelste teen. Het verenkleed is zacht, los van het type, waardoor de vogel er wat groter en massiever uitziet.

De kleur van het verenkleed is typisch betuttelend, dus het is vrij moeilijk om roerloze vogels op boomtakken of in gevallen bladeren te zien. De nominatieve ondersoort onderscheidt zich door een bruingrijs bovendeel met talrijke dwarse strepen of strepen van zwarte, roodachtige en kastanjekleurige kleuren. Het onderste deel is bruin-oker, met een patroon weergegeven door kleinere transversale donkere strepen.

Samen met andere soorten van de familie hebben nachtzwaluwen grote ogen, een korte snavel en een "kikker" -bek, en ook vrij korte poten, die slecht aangepast zijn om takken te grijpen en zich langs het aardoppervlak voortbewegen.

Het kleine formaat van de vogel wordt gekenmerkt door een gracieus lichaam. De gemiddelde lengte van een volwassene varieert tussen 24,5-28,0 cm, met een spanwijdte van niet meer dan 52-59 cm, het standaardgewicht van het mannetje is niet groter dan 51-101 g en het gewicht van het vrouwtje is ongeveer 67-95 g.

Nachtzwaluwen worden gekenmerkt door wendbaar en energiek, maar toch geruisloos vliegen. Dergelijke vogels kunnen onder andere op één plaats "zweven" of glijden, met hun vleugels wijd uit elkaar. Op het aardoppervlak beweegt de vogel buitengewoon met tegenzin en geeft de voorkeur aan gebieden zonder vegetatie. Wanneer een roofdier of mensen nadert, proberen rustende vogels zich te vermommen in het omringende landschap, zich te verstoppen en zich te nestelen op de grond of takken. Soms stijgt de nachtzwaluw gemakkelijk op en klapt hij luid met zijn vleugels en beweegt hij een eindje weg.

De mannetjes zingen, meestal zittend op de takken van dode bomen die groeien aan de rand van bosopeningen of open plekken. Het nummer wordt vertegenwoordigd door een droge en eentonige triller "rrrrrrrr", die doet denken aan het gerommel van een pad of het werk van een tractor. Het eentonige geratel gaat gepaard met kleine onderbrekingen, maar de algemene toon en het volume, evenals de frequentie van dergelijke geluiden, veranderen periodiek. Af en toe onderbreken de nachtzwaluwen hun triller met een uitgerekte en vrij hoge "furr-furr-furr-furrruyu ...". Pas na het zingen verlaat de vogel de boom. Mannetjes beginnen enkele dagen na aankomst te paren en zingen de hele zomer door.

Nachtzwaluwen zijn niet al te bang voor dichtbevolkte gebieden, dus dergelijke vogels vliegen vrij vaak in de buurt van landbouw- en boerderijbedrijven waar een groot aantal insecten is. Nachtzwaluwen zijn nachtvogels. Overdag rusten vertegenwoordigers van de soort het liefst op boomtakken of dalen af ​​in verdorde met gras begroeide vegetatie. Pas als de nacht aanbreekt, vliegen vogels uit om te jagen. Tijdens de vlucht grijpen ze snel een prooi, kunnen ze perfect manoeuvreren en reageren ze ook vrijwel onmiddellijk op het verschijnen van insecten.

Tijdens de vlucht uiten volwassen nachtzwaluwen vaak abrupte kreten van "weekend… weekend", en verschillende variaties op een eenvoudig rinkelend geluid of een soort gedempt gesis dienen als alarmsignalen.

De gemiddelde officieel geregistreerde levensduur van gewone nachtzwaluwen in natuurlijke omstandigheden is in de regel niet meer dan tien jaar.

Onder de ogen van de nachtzwaluw is er een heldere, uitgesproken strook wit en aan de zijkanten van de keel zijn er kleine vlekken, die bij mannen een puur witte kleur hebben en bij vrouwen een rode tint. Mannetjes worden gekenmerkt door ontwikkelde witte vlekken aan de uiteinden van de vleugels en aan de hoeken van de buitenste staartveren. Jonge individuen lijken qua uiterlijk op volwassen vrouwtjes.

Habitat, habitat

Gemeenschappelijke Nachtzwaluw nesten in warme en gematigde streken in Noordwest-Afrika en Eurazië. In Europa zijn vertegenwoordigers van de soort bijna overal te vinden, inclusief de meeste mediterrane eilanden. Nachtzwaluwen komen vaker voor in Oost-Europa en het Iberisch schiereiland. In Rusland nestelen vogels van de westelijke grens naar het oosten. In het noorden zijn vertegenwoordigers van deze soort te vinden tot aan de subtaiga-zone. Typische broedbiotoop is heide.

Vogels leven in halfopen en open landschappen met droge en redelijk goed verwarmde gebieden. De belangrijkste factor voor succesvol nestelen is de aanwezigheid van droog strooisel, evenals een goed gezichtsveld en een overvloed aan vliegende nachtelijke insecten. Nachtzwaluwen vestigen zich gewillig op woestenijen, bewonen lichte, schaarse dennenbossen met zandgrond en open plekken, de rand van open plekken en velden, kustgebieden van moerassen en rivierdalen. In Zuidoost- en Zuid-Europa komt de soort veel voor in zanderige en rotsachtige gebieden van maquis.

De grootste populatie is te vinden in het centrale deel van Europa, in verlaten steengroeven en militaire oefenterreinen. In de territoria van Noordwest-Afrika nestelen vertegenwoordigers van de soort op rotsachtige hellingen die begroeid zijn met zeldzame struiken. De belangrijkste habitats in de steppe-zone zijn de hellingen van geulen en uiterwaardenbossen. In de regel bewonen gewone nachtzwaluwen de vlaktes, maar onder gunstige omstandigheden kunnen de vogels zich vestigen op het grondgebied van de subalpiene gordel.

De gewone nachtzwaluw is een typische trekkende soort die elk jaar zeer lange migraties maakt. De belangrijkste overwinteringsgebieden voor vertegenwoordigers van de nominatieve ondersoorten waren het grondgebied van zuidelijk en oostelijk Afrika. Een klein deel van de vogels kan ook naar het westen van het continent trekken. Migratie vindt plaats op een vrij breed front, maar gewone nachtzwaluwen houden er de voorkeur aan om één voor één te houden, daarom vormen ze geen koppels. Buiten het natuurlijke verspreidingsgebied zijn onbedoelde vluchten naar IJsland, de Azoren, de Faeröer en de Canarische Eilanden, evenals naar de Seychellen en Madeira gedocumenteerd.

De economische activiteiten van mensen, waaronder het massaal kappen van bosgebieden en de inrichting van brandpreventie-open plekken, hebben een positief effect op het aantal gewone nachtzwaluwen, maar te veel snelwegen zijn nadelig voor de algemene populatie van dergelijke vogels.

Gewone nachtzwaluwen voeden zich met een verscheidenheid aan vliegende insecten. Vogels vliegen alleen uit om te jagen als de avond valt. In de dagelijkse voeding van vertegenwoordigers van deze soort hebben kevers en motten de overhand. Volwassenen vangen regelmatig dipteranen, inclusief muggen en muggen, en jagen ook op bedwantsen, eendagsvliegen en hymenoptera. Onder andere kleine steentjes en zand, evenals restelementen van sommige planten, worden vaak aangetroffen in de magen van vogels.

De gewone nachtzwaluw vertoont activiteit vanaf het begin van de duisternis tot het ochtendgloren, niet alleen in het zogenaamde voedergebied, maar ook ver buiten de grenzen van zo'n gebied. Met voldoende voedsel nemen vogels 's nachts pauze en rusten, zittend op boomtakken of op de grond. Insecten worden meestal tijdens de vlucht gevangen. Soms wordt een prooi bewaakt vanuit een hinderlaag, die kan dienen als takken van bomen aan de rand van een open plek of ander open gebied.

Er zijn onder andere gevallen waarin het voedsel door de nachtzwaluw rechtstreeks van de takken of het aardoppervlak wordt gepikt. Na het einde van de nachtjacht slapen de vogels overdag, maar camoufleren zich hiervoor niet in grotten of holtes. Desgewenst zijn dergelijke vogels te vinden tussen gevallen bladeren of op boomtakken, waar vogels zich langs de tak bevinden. Meestal vliegen rustende vogels omhoog als een roofdier of een persoon ze van zeer dichtbij wegjaagt.

Een kenmerk dat verschillende soorten nachtzwaluwen verenigt met veel valken en uilen, is het vermogen van dergelijke vogels om eigenaardige pellets uit te braken in de vorm van brokken onverteerd voedselresten.

Voortplanting en nakomelingen

De gewone nachtzwaluw bereikt geslachtsrijpheid op de leeftijd van twaalf maanden. Mannetjes komen ongeveer een paar weken eerder aan op de broedplaats dan vrouwtjes. Op dit moment bloeien bladeren op bomen en struiken en verschijnen er voldoende verschillende vliegende insecten. Aankomstdata kunnen variëren van begin april (Noordwest-Afrika en West-Pakistan) tot de eerste tien dagen van juni (regio Leningrad). In de weersomstandigheden en het klimaat van centraal Rusland ligt een aanzienlijk deel van de vogels van ongeveer half april tot de laatste tien dagen van mei in de broedgebieden.

De mannetjes die bij de broedplaatsen aankomen, beginnen te paren. Gedurende deze periode zingt de vogel lang, zittend langs de zijtak. Van tijd tot tijd veranderen de mannetjes van positie en geven ze er de voorkeur aan om van de takken van de ene plant naar de takken van een andere boom te gaan. Het mannetje, dat het vrouwtje heeft opgemerkt, onderbreekt zijn lied, en om de aandacht te trekken publiceert hij een scherpe kreet en luid klapperen van zijn vleugels. Het mannelijke verkeringproces gaat gepaard met langzaam fladderen en vaak op één plek in de lucht zweven. Op dit moment houdt de vogel zijn lijf in een bijna verticale positie, en door het V-vormig vouwen van de vleugels worden witte signaalvlekken duidelijk zichtbaar.

De mannetjes demonstreren aan de uitverkorenen mogelijke plaatsen voor het leggen van eieren in de toekomst. In deze gebieden landen de vogels en stoten een soort eentonige triller uit. Tegelijkertijd kiezen volwassen vrouwtjes onafhankelijk de plaats voor het nest. Hier vindt het paarproces van vogels plaats. Gewone nachtzwaluwen bouwen geen nesten, en het leggen van eieren vindt plaats direct op het aardoppervlak, bedekt met bladafval van vorig jaar, sparrennaalden of houtstof. Zo'n eigenaardig nest is bedekt met ondermaatse vegetatie of gevallen takken, wat een volledig zicht op de omgeving biedt en het vermogen om gemakkelijk op te stijgen als er gevaar dreigt.

Ovipositie vindt meestal plaats in het laatste decennium van mei of de eerste week van juni. Het vrouwtje legt een paar ellipsvormige eieren met glanzende witte of grijsachtige schelpen waartegen een bruingrijs marmerpatroon is. Incubatie duurt iets minder dan drie weken. Een aanzienlijk deel van de tijd wordt door het vrouwtje besteed, maar in de avonduren of 's morgens vroeg kan het mannetje haar vervangen. De zittende vogel reageert op de nadering van roofdieren of mensen door met zijn ogen samen te knijpen en de dreiging onder ogen te zien die in de richting van het nest beweegt. In sommige gevallen geeft de nachtzwaluw er de voorkeur aan te doen alsof hij gewond is of sist, waarbij hij zijn mond wijd openzet en naar de vijand schiet.

De kuikens die met een dagelijkse interval worden geboren, zijn bijna volledig bedekt met dons met een streperige bruingrijze kleur van boven en een okerkleurige tint van onderen. Het nageslacht wordt snel actief. Een kenmerk van de gewone nachtzwaluwkuikens is dat ze, in tegenstelling tot volwassenen, vrij zelfverzekerd kunnen lopen. Gedurende de eerste vier dagen worden de gevederde baby's uitsluitend gevoed door het vrouwtje, maar daarna neemt ook het mannetje deel aan het voedingsproces. In één nacht moeten ouders meer dan honderd insecten naar het nest brengen. Op de leeftijd van twee weken probeert het nageslacht op te stijgen, maar de kuikens kunnen pas korte afstanden afleggen nadat ze de leeftijd van drie of vier weken hebben bereikt.

Het nageslacht van de gewone nachtzwaluw wordt volledig onafhankelijk rond de leeftijd van vijf tot zes weken, wanneer het hele broed zich verspreidt door nabijgelegen buurten en zich voorbereidt op de eerste lange overwinteringsreis naar Afrika ten zuiden van de Sahara.

Gewone nachtzwaluwen binnen hun natuurlijke verspreidingsgebied hebben niet al te veel vijanden. Mensen jagen niet op dergelijke vogels, en onder veel volkeren, waaronder hindoes, Spanjaarden en sommige Afrikaanse stammen, wordt aangenomen dat het doden van een nachtzwaluw behoorlijk ernstige problemen kan veroorzaken. De belangrijkste natuurlijke vijanden van de vertegenwoordigers van deze soort zijn de grootste slangen, sommige roofvogels en dieren. De totale schade die door dergelijke roofdieren aan de vogelpopulatie wordt toegebracht, is echter relatief klein.

Het licht van autokoplampen trekt niet alleen een groot aantal nachtinsecten aan, maar ook gewone nachtzwaluwen die erop jagen, en te druk verkeer veroorzaakt vaak de dood van dergelijke vogels.

Bevolking en status van soorten

Tot op heden zijn er zes ondersoorten van de nachtzwaluw, waarvan de variabiliteit tot uiting komt in de variatie van de algemene kleuring van het verenkleed en de algemene grootte. De ondersoort Caprimulgus europaeus europaeus Linnaeus komt voor in Noord- en Midden-Europa, terwijl Caprimulgus europaeus meridionalis Hartert het meest voorkomt in Noordwest-Afrika, het Iberisch schiereiland en de noordelijke Middellandse Zee.

Het leefgebied van Caprimulgus europaeus sarudnyi Hartert is Centraal-Azië. De ondersoort Caprimulgus europaeus untini Hume komt voor in Azië, maar ook in Turkmenistan en Oezbekistan. Het verspreidingsgebied van Caprimulgus europaeus plumipes Przewalski wordt vertegenwoordigd door het noordwesten van China, het westen en het noordwesten van Mongolië, en de ondersoort Caprimulgus europaeus dementievi Stegmann wordt gevonden in het zuiden van Transbaikalië, in het noordoosten van Mongolië. Momenteel heeft de gewone nachtzwaluw in de geannoteerde lijst van zeldzame, uitgestorven en bedreigde soorten de beschermingsstatus "Veroorzaakt de minste zorg".

Pin
Send
Share
Send
Send