Vogelfamilies

Kamtsjatka havik Accipiter gentilis albidus

Pin
Send
Share
Send
Send



De officiële naam van de Kamtsjatka-havik is Accipiter gentilis albidus. De algemene vogelsoort heeft een grote populatie, maar de ondersoort van Kamtsjatka heeft bescherming nodig. Het zijn grote en sterke vogels. Gewicht reikt tot 1,5 kg.

Kamtsjatka havik Accipiter gentilis albidus

Geschiedenis van de soort

Haviken hebben geen verminderde populatie. De soort is snel hersteld. Het grootste probleem van Kamtsjatka-vogels zit in hun leefgebied. In Kamchatka hebben zich ongunstige omstandigheden voor de voortplanting van de soort ontwikkeld.

Negatieve veranderingen in de omgeving hadden invloed op het aantal haviken. Infecties, die steeds meer vogels treffen, vermenigvuldigen zich actief tegen de achtergrond van klimaatverandering.

Als gevolg hiervan heeft de ondersoort van Kamchatka extra bescherming nodig. Hij heeft geen dringende en globale maatregelen nodig.

Externe kenmerken

De Kamtsjatka-havik is een prominente vertegenwoordiger van de haviken. Het onderscheidt zich door zijn grote lichaam. Mannetjes zijn kleiner dan vrouwtjes. Belangrijkste kenmerken:

  • gewicht varieert van 600 g tot 1,6 kg,
  • totale lichaamslengte is 55 cm,
  • de spanwijdte is 104 cm.

Vrouwtjes van de soort onderscheiden zich door een massiever lichaam. Hun minimumgewicht is 860 gram Het maximumgewicht voor mannen is maximaal 1,6 kg. De lichaamslengte is 61 cm, de spanwijdte is 115 cm.

Alle haviken hebben een kenmerkende kleur. Witte strepen bevinden zich boven de ogen, zoals de kleur van de veren. Ze wekken de indruk van witte wenkbrauwen. De havik heeft een brede lijn die eindigt aan de achterkant van het hoofd.

De kleur van de ogen is helder, rood. In zeldzame gevallen is het meer bruin. Hoe jonger het individu, hoe lichter de ogen. Bij jonge dieren zijn ze geel.

De kleur van mannetjes en vrouwtjes is hetzelfde. De algemene tint is grijs, blauw of zwart. De kleur is afhankelijk van de habitat. De achterkant met het hoofd is donkerder van kleur. Het onderste deel van het lichaam is lichter, er verschijnen rimpelingen.

De staart is licht, meestal grijs. Er zitten wat lichte strepen op. Jonge dieren verschillen in algemene kleur. Het hoofd en de vleugels zijn bruin, met lichte en bruine strepen op de borst.

Korte beschrijving van de soort

De Kamtsjatka-havik geeft de voorkeur aan bos- of berggebieden. De vogel heeft ruimte nodig om te vliegen, maar ook een plek om te jagen. Het milde klimaat van Europa en Rusland is geschikt voor de soort. Hij past zich snel aan, verdraagt ​​relatief kleine vorst.

De havik is zeer goed bestand tegen plotselinge temperatuurveranderingen.

Naaldbossen zijn ideaal voor het ras. In het bos bouwen vrouwtjes nesten, houden zich bezig met het grootbrengen van nakomelingen. Het oude bos is betrouwbaarder voor een uitzicht. Hoe minder vaak het struikgewas, hoe minder kans om een ​​zwerm haviken te ontmoeten.

De soort is sedentair. Er wordt één territorium gekozen om te leven, volwassenen migreren zelden. Er zijn geen trekkende ondersoorten onder de ondersoorten van Kamtsjatka.

Om nakomelingen te krijgen, wordt een paar gevormd. Ze nestelt in een bepaald gebied. Het nest beschermen is altijd een prioriteit. De vogel kan agressief en gevaarlijk zijn.

Eten

Haviken zijn roofvogels. Ze jagen op zoogdieren. In bepaalde regio's worden reptielen door vogels aangetroffen.

Het gewicht van het slachtoffer is onbeduidend, het kan de helft van het gewicht van de havik zijn. Het dieet is afhankelijk van de habitat.

Reproductie

De belangrijkste reproductie vindt één keer per jaar plaats. Het hoogtepunt van de activiteit valt aan het einde van de lente. Een paar maanden voordat de eieren worden gelegd, bouwt het koppel een nest. Het is opgesteld in de buurt van de kofferbak.

De totale diameter van het nest is minimaal 1 m. Er zitten minimaal 2 eieren in een legsel, en maximaal 4. De maximale uitkomstduur is 38 dagen.

Dierlijke status

De havik is afwezig in internationale beschermingsdocumenten. In het Rode Boek van de Russische Federatie heeft de vogel status 3 - een zeldzame soort.

Pin
Send
Share
Send
Send