Vogelfamilies

Patrijs Turach / Scleroptila gutturalis

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Superklasse Tetrapoda Klasse Vogels Aves
  • Bestel Kip - Galliformes
  • FamilieFazanten - Phasianidae
  • Onderfamilie Patrijs - Perdicinae
  • Geslacht Turachi - Francolinus

Turach - Francolinus francolinus - ongeveer de grootte is iets groter dan de grijze patrijs, het gewicht varieert van 400 tot 500 g.

Turach is een nogal voorzichtige vogel. Door hun gewoonten lijkt de turchi op fazanten en vertegenwoordigt ze als het ware een verbindingsvorm tussen de laatste en de patrijzen.

Als een landvogel loopt de zwarte toren prachtig. Als het gevaar nadert, loopt de turach eerst over de grond, vliegt dan omhoog met een "kaars", vliegt enkele meters, vliegt snel met veelvuldige flappen van zijn vleugels horizontaal en landt dan glijdend tussen de struiken en rent weer. Onderweg strekt de kerk gewoonlijk zijn nek uit en beweegt vaak zijn hoofd.

Het verenkleed van het mannetje is zwart met witte ronde strepen aan de onderkant van het lichaam, met een bruinachtig langwerpig patroon op de rug en vleugels, en met zwart-witte dwarsstrepen op de lendenen en staart. Om de hals zit een roestbruine ring. De snavel is zwart, de poten zijn rood. Het vrouwtje van een tweeling is gekleurd in lichtere kleuren.

Turach is wijdverspreid van Cyprus en Klein-Azië in het westen tot het noordoosten van Hindustan. Uit Zuid-Europa verdwijnt het snel door de constante jacht erop. Momenteel wordt het nog steeds bewaard in Cyprus. In West-Azië komt deze soort op sommige plaatsen veel voor, en eerder werd hij ook gevonden in Spanje, Zuid-Italië en Sicilië. Op het grondgebied van de voormalige USSR leeft het in het oosten van Transkaukasië en het zuidwesten van Turkmenistan, is het klein in aantal en wordt het beschermd.

Turach was ooit wijdverspreid in het zuiden van West-Europa, maar de toegenomen vervolging leidde ertoe dat het volledig verdween in een aanzienlijk deel van zijn vroegere verspreidingsgebied. En pas nadat de grasmus onder bescherming was genomen, begon het aantal toe te nemen. Nu kan het als gewoon worden beschouwd.

De turach is alleen te vinden op de vlakten; in de regel komt hij niet in de uitlopers. Bewoont dicht struikgewas van tamariskstruiken, bramen, bosrijke bomen, kameeldoornen, enz., Gelegen nabij waterlichamen, rietmoerassen afgewisseld met hooggras open plekken, kruidachtig struikgewas van alsem, zoutkruid en soortgelijke plaatsen. Komt vrij vaak voor in velden bij struiken, in tuinen, wijngaarden, bij bosbranden. Niet gevonden in droge steppen.

Binnen Rusland is het aantal turach klein en bovendien varieert het sterk van jaar tot jaar. Vooral overmatige jacht en ijzige winters met sneeuw zijn schadelijk. De praktijk van het plaatselijk verbranden van struiken, riet en droog gras in het vroege voorjaar vermindert ook het aantal vogels aanzienlijk.

Turachi zijn monogame vogels. Al in maart ontmoeten de kalkoenen elkaar in paren en vanaf het einde van deze maand beginnen ze te zwaaien. Tijdens de paring blijft het mannetje dicht bij het vrouwtje, in eigenaardige poses: gooit zijn hoofd achterover, spreidt zijn staart met een waaier en trekt met half uitgespreide vleugels over de grond. Tegelijkertijd springt hij vaak op, fladdert met zijn vleugels, draait zijn hoofd en slaakt veel hoorbare kreten. Glades tussen struiken, open heuvels in de buurt van struiken en kruidachtig struikgewas, waar vogels vluchten in geval van gevaar, worden geselecteerd om te wandelen. Bij het zingen springt het mannetje vaak op een hobbel of zit hij op een struik. Meestal is er maar één vrouwtje in de buurt van het huidige mannetje. Het paren gaat door tot half juni, en de oproepen van individuele mannetjes zelfs tot de laatste tien dagen van juli. Kort na het begin van de paring begint het vrouwtje te nestelen en eieren te leggen.

Het nest in de vorm van een klein gaatje met een schaarse bekleding van droge grassprieten en twijgen wordt meestal onder de dekking van een struik geplaatst. In een vol legsel zijn er 7 tot 18 eieren die olijfbruin of melkachtig koffie kleuren met zeldzame witte, soms bruine vlekken. Incubatie wordt uitgevoerd door één vrouwtje, het mannetje blijft op dit moment dicht bij het nest. Beiden zorgen voor het broed.

De duur van de incubatie, evenals de groei van kuikens, is niet achterhaald. In de periode van de tweede helft van mei tot de tweede helft van oktober werden kuikens waargenomen van donsjassen tot een grootte van een halve mat, wat duidt op een lange verlenging van de broedtijd.

In de herfst en winter houden de turchi koppels. Op warme zonnige novemberdagen hoor je soms de huidige kreet van de turachi. Blijkbaar is dit fenomeen vergelijkbaar met de herfstparing van korhoenders.

Het voedt zich met zowel plantaardig als dierlijk voer. Tegelijkertijd heerst in het koude seizoen plantaardig voedsel, in het warme seizoen - dierlijk voedsel. Het groentevoeder van de turach bestaat uit bessen, bladeren, groene scheuten, zaden van wilde planten en granen van gecultiveerde granen die na de oogst op de velden worden verzameld. Van dieren worden kevers, sprinkhanen, insecten, mieren, groene rupsen, soms kleine hagedissen, weekdieren, enz. Gegeten Turach verzamelt voedsel op de grond, pikt bessen uit struiken zowel vanaf de grond als zittend op takken. Kiezelstenen in magen zijn zeldzaam en meestal in de winter.

Hun rol wordt blijkbaar gespeeld door de harde zaden van salpeter. Dankzij zijn mals wit vlees behoort de turach tot de categorie van het meest waardevolle wild. Vanwege de relatief beperkte verspreiding en kleine aantallen heeft het op dit moment echter geen significante commerciële waarde en is het alleen een object van sportjacht. Turach leent zich goed voor acclimatisatie en is interessant voor de fokkerij in jachtgebieden.

Pin
Send
Share
Send
Send