Vogelfamilies

Papegaai uit het rode boek

Pin
Send
Share
Send
Send


In 2000 stierf het laatste lid van het geslacht dat in Brazilië woonde. Nu worden blauwe ara's alleen thuis gehouden en in parken die proberen de vogelpopulatie te herstellen. In de jaren negentig zijn dergelijke pogingen al ondernomen, maar deze zijn volledig mislukt. De blauwe ara-papegaai stierf, maar ze durfden het experiment niet voort te zetten, omdat er op dat moment geen individuen waren die in het wild konden worden vrijgelaten. Volgens gegevens die in 2014 zijn verkregen, is het aantal vogels van deze soort over de hele wereld ongeveer 500 stuks.

Hoe ziet een blauwe ara eruit?

Het antwoord op deze vraag kan gemakkelijk worden gegeven door degenen die de Amerikaans-Braziliaanse cartoon "Rio" en het vervolg hebben gezien. Een van de hoofdpersonages van deze film is Blu, een vertegenwoordiger van het blauwe ara-geslacht, illegaal uit het regenwoud gehaald en onderweg verloren. Deze blauwe arapapegaai heeft, net als echte vogels die niet leven in de realiteit van de tekenfilm, maar in echte tropische bossen, een mooi en ongewoon verenkleed in de kleur van een zeegolf. Er zijn verschillende tinten blauw op het lichaam van de vogel: van vervaagd tot blauwgroen. De kop van de vogels is lichtgrijs of lichtblauw gekleurd. De vleugels en staart van de blauwe ara-papegaai zijn meestal veel donkerder dan de rest van het lichaam.

De lengte van de vogel schommelt in de buurt van 55-57 centimeter en het gewicht is niet groter dan 400 gram. De snavel van de vogel is zwart gekleurd. Op jonge leeftijd draagt ​​de papegaai trots een versiering in de vorm van een witte strook, die de snavel visueel in twee helften verdeelt. Dit kenmerk verdwijnt onmiddellijk na het begin van de puberteit. Ze helpt fokkers om te begrijpen hoe een jonge blauwe ara eruit ziet en om een ​​vogel te verwerven die veel kuikens kan produceren. Jonge exemplaren onderscheiden zich ook door lichte, niet-gevederde gebieden op de snuit, die bij oudere papegaaien veel donkerder zijn.

Beste foto's

  • Zoogalaxy
  • »
  • Foto's van dieren
  • »
  • IUCN Red Book
  • »
  • Vogels
  • »
  • Papegaaien

De wereld

De mooiste foto's van dieren in de natuur en in dierentuinen over de hele wereld. Gedetailleerde beschrijvingen van levensstijl en verbazingwekkende feiten over wilde en gedomesticeerde dieren van onze auteurs - natuuronderzoekers. We zullen je helpen om jezelf onder te dompelen in de fascinerende wereld van de natuur en alle voorheen onontdekte uithoeken van onze uitgestrekte planeet Aarde te verkennen!

COPYRIGHT © 2012-2020 Alle rechten voorbehouden. Site-materiaal is alleen bedoeld voor privégebruik. Elk gebruik van het materiaal dat op de site is gepubliceerd voor commerciële doeleinden is alleen mogelijk met toestemming van de auteursrechthebbende: Educatief en educatief internetportaal "Zoogalaktika ®".

Fonds voor de bevordering van educatieve en cognitieve ontwikkeling van kinderen en volwassenen "ZOOGALAKTIKA ®" OGRN 1177700014986 INN / KPP 9715306378/771501001

Onze website maakt gebruik van cookies voor websitefunctionaliteit. Door verder te werken met de site, gaat u akkoord met de verwerking van gebruikersgegevens en het privacybeleid.

Beschrijving van de blauwe ara

De blauwe ara is een van de zeldzaamste en uitgestorven papegaaien van onze planeet.​De meest recente vermeldingen van het bestaan ​​van individuen van deze soort in natuurlijke omstandigheden dateren uit 2000, toen de problemen van de unieke, ongelooflijk expressieve blauwachtig blauwe kleur van vogels zeer actief werden besproken.

Uiterlijk

De gemiddelde lichaamslengte van een volwassen vertegenwoordiger van de papegaaienfamilie, het geslacht Blue Macaws en de Order Parrots, is slechts 55-57 cm, met een maximaal gewicht van 400-450 g. De kleur van het verenkleed van de vogel is erg mooi, lichtblauw van kleur. Het hoofdgedeelte is lichtgrijs en de buik en borst zijn aquamarijn. Op de gezichtszone, van de ogen tot het gebied van de snavel, heeft de vogel geen volledig verenkleed, maar er is een donkergrijze kleur. Het frontale gebied en de oren van de vogel zijn meestal merkbaar lichter dan de hoofdkleur van de arakop. De staart en vleugels hebben een karakteristieke donkerblauwe kleur. De snavel van de vogel is diepzwart.

Het is interessant! Opgemerkt moet worden dat jonge individuen van het geslacht Blue Macaws uit de papegaai-achtige orde niet-gevederde en vrij lichte huidgebieden op het gezicht hebben.

De iris van een volwassen vogel is gelig en de poten hebben een zeer traditionele grijsachtige kleur. Jonge exemplaren verschillen van volwassen vogels door een donkere iris en de aanwezigheid van een botkleurige strook, die zich in het centrale deel van de snavel bevindt, maar op het moment van de puberteit verdwijnt zo'n strook volledig.

Levensstijl, gedrag

Er zijn zeer weinig betrouwbare en wetenschappelijk bevestigde informatie over de eigenaardigheden van de levensstijl van vertegenwoordigers van de soort in het wild. Dergelijke vogels werden pas in de jaren zeventig bestudeerd en de meest recente waarnemingen werden alleen op een zeer kleine groep van deze papegaaien uitgevoerd. Het is bekend dat ara's in niet al te grote koppels in natuurlijke habitats leefden.

Vertegenwoordigers van de soort bewoonden voornamelijk vlakke gebieden, begroeid met doornige struiken en hoge eenzame bomen​Ook werd de blauwe ara gevonden in aanplant, palmbossen, bosplantages langs de rivieroevers. De nesten zijn gebouwd in oude, vrij grote holtes. Blauwe ara's op elke leeftijd onderscheiden zich door een zeer kalm karakter, het zijn vrij vreedzame gevederde wezens. Het is algemeen aanvaard dat dergelijke van nature winterharde vogels regelmatig rust en stilte nodig hebben. Overwerk kan resulteren in de schijn van een ongewoon soort agressief gedrag.

Het is interessant! De blauwe ara is in staat om een ​​specifieke roep te geven, te beginnen met een laag gerommel in de buik en geleidelijk hoog genoeg noten te bereiken.

Onder natuurlijke omstandigheden is de manier van leven van dergelijke vogels geheim en de activiteit van vogels vond uitsluitend overdag plaats. In de regel zijn blauwe ara's vrij hoog te zien vliegen, direct boven de kronen van planten. Tijdens de zwoele hitte en 's nachts rustten de vogels in het dichte gebladerte van bomen.

Hoe lang leeft een blauwe ara

De gemiddelde levensduur van vertegenwoordigers van deze soort in natuurlijke omstandigheden kan variëren van 10 jaar tot een kwart eeuw, en individuele exemplaren kunnen, wanneer ze in gevangenschap worden gehouden, iets minder dan een halve eeuw leven.

Seksueel dimorfisme

Mannetjes papegaaien zijn qua uiterlijk praktisch niet te onderscheiden van vrouwtjes, maar sommige tekenen maken het nog steeds mogelijk om het geslacht van de vogel vrij duidelijk te bepalen. Bij vrouwen is de omtrek van de schedel iets kleiner en is de opstelling van veren op het lichaam gelijkmatiger en netter.

Het is interessant! Met de leeftijd krijgt de snavel van de vogel een minder zwarte verkleuring, verschijnen er grijsachtige vlekken en zelfs enige afbladdering, en een uniforme oppervlaktekleur is kenmerkend voor de jongste individuen.

Je moet ook letten op de grootte van de snavel, die bij mannen een krachtiger uiterlijk heeft. Een zwarte pupil is een onderscheidend kenmerk van een persoon tot acht maanden oud. Na deze tijd verschijnt er een karakteristieke halo rond de pupil, die groter wordt naarmate de vogel ouder wordt.

Habitat, habitats

In juni 2016 werd een persoon gezien die leek op een blauwe ara in de buurt van de Braziliaanse stad Curasa. De vogel werd de volgende dag gefotografeerd, maar het resulterende beeld was van zeer slechte kwaliteit. Desalniettemin slaagden observerende vogelaars er nog steeds in om deze papegaai te herkennen aan zijn karakteristieke roep als een blauwe ara. Er wordt aangenomen dat deze vogel uit gevangenschap is vrijgelaten.

De blauwe ara had een beperkte natuurlijke habitat. Vertegenwoordigers van deze soort leefden in de kustbossen van het stroomgebied in de noordoostelijke regio's van Brazilië. Zo'n klein verspreidingsgebied houdt rechtstreeks verband met de absolute afhankelijkheid van deze vogels van de aanwezigheid van Tabebuya-bomen (Caraiba). In de holten van dergelijke planten waren de nesten opgesteld met vogels, de zaden dienden als voedsel en de kroon van de boom diende als een betrouwbare bescherming en schuilplaats voor de nacht. Koppels, evenals kleine groepen, zijn heel goed in staat om hun territorium wanhopig te verdedigen.

Blue Macaw Dieet

Aangezien dergelijke vogels tropische inwoners zijn, is het voedselrantsoen van deze vogels geschikt voor hun levensstijl. Vertegenwoordigers van de enige soort van het geslacht Blue Macaws uit de orde Papegaaien eten allerlei soorten fruit, evenals cactusbessen, verschillende noten en allerlei soorten zaden van sommige bomen. De blauwe ara gebruikt ook allerlei soorten vegetatie als voedsel. Vanwege de aanwezigheid van een zeer krachtige snavel, kunnen dergelijke vogels gemakkelijk de harde schaal van noten in slechts enkele minuten splitsen. Paranoten waren een speciale traktatie voor de soort.

Wanneer het in gevangenschap wordt gehouden, moet het ara-dieet groenten en fruit bevatten. Papegaaien houden erg van appels en peren, bananen, komkommers en wortelen, maar ook van maïs. Deze vogels eten met veel plezier fruit en wat bessen, waaronder frambozen en rozenbottels.

Het dieet moet noten en een verscheidenheid aan graanmengsels bevatten, vertegenwoordigd door haver, gierst, hennepzaden en gierst. Minerale dressing kan kalk, kiezelstenen en schelpsteen bevatten.

Voortplanting en nakomelingen

De blauwe ara is meestal erg gehecht aan zijn holte, waar dergelijke vogels hun nakomelingen grootbrengen.​Nesten worden gedurende meerdere jaren op rij gebruikt door vertegenwoordigers van de soort tijdens de broedseizoenen. In de regel begint het paarseizoen voor dergelijke vogels in april of mei, en in deze tijd kunnen zeer interessante relaties van geslachtsrijpe vogels worden waargenomen. Papegaaien zitten op een tak en draaien hun staart in tegengestelde richting. Volwassen vogels raken teder de veren in de nek, het hoofd en onder elkaars staart aan.

Dergelijke acties gaan gepaard met relatief stille, karakteristieke gorgelende geluiden, waarna de mannetjes lichtjes beginnen te dansen, tegelijkertijd hun hoofd schudden, het teruggooien en knikken. Elk legsel bevat meestal twee of drie eieren, die met tussenpozen van een paar dagen door het vrouwtje worden gelegd. Het ei is niet meer dan 5 cm lang en ongeveer 3,5 cm breed.

Het broedproces duurt ongeveer 24-26 dagen en de broedkuikens hebben geen verenkleed en zijn volledig blind. Het nageslacht wordt door het vrouwtje gevoed en opgewarmd. Het mannetje voedt op dit moment het vrouwtje en is ook verantwoordelijk voor het bewaken van het nest, maar slaapt er altijd buiten. Kuikens vluchten na ongeveer vier maanden, maar een tijdlang voeden ze zich op kosten van hun ouders.

Natuurlijke vijanden

Grote roofzuchtige dieren en vogels zijn in de natuur natuurlijke vijanden van de blauwe ara. Bovendien heeft stroperij bijgedragen aan de vernietiging van dergelijke vogels in natuurlijke omstandigheden. De vogels werden door lokale bewoners gevangen om aan vlees te komen. De afname van de bevolking werd mogelijk gemaakt door de bouw van een dam met Tabebuya-hout, het onderdompelen van bossen onder water en het kappen van planten voor brandhout.

Het is interessant! Ongelooflijk winterhard, zeer sterke, evenals speelse en nogal nieuwsgierige vogels, in geval van gevaar, kunnen ze op de grond vallen en doen alsof ze dood zijn, wat vaak hun leven redt.

Vogels zijn vanwege hun vrij grote formaat het meest geschikt om in dierentuinen en circussen te houden, in plaats van voor woonruimten. Desalniettemin is de ara, ondanks dergelijke kenmerken, erg gewild bij veel kenners van zeldzame en exotische vogels.

Bevolking en status van de soort

Vertegenwoordigers van de soort worden niet langer in het wild gevonden en het laatste mannetje dat in zijn natuurlijke omgeving leefde, verdween in 2000​Halverwege de jaren negentig werden al veel pogingen ondernomen om een ​​vrouwtje uit een van de privécollecties in de natuur te introduceren, maar deze vogel stierf helaas.

De heldere en mooie vogels werden gekenmerkt door het jarenlang gebruik van een gevestigde vliegroute, wat het werk van een groot aantal stropers enorm vergemakkelijkte.

Op dit moment is er weinig hoop dat een populatie zeldzame vogels die nog niet door mensen is ontdekt, in het wild blijft. Volgens veel wetenschappers is de enige hoop voor deze soort echter nog steeds vogels, die in enkele privécollecties worden gehouden. Volgens de gedeclareerde gegevens waren er tegen het einde van de vorige eeuw ongeveer zeven dozijn individuen opgenomen in privécollecties, maar er is een fractie van de waarschijnlijkheid dat het niet langer mogelijk zal zijn om nakomelingen van hen te krijgen. Dit risico is te wijten aan aannames over hun nauw verwante oorsprong.

Het zal ook interessant zijn:

Momenteel is er een programma om uitgekomen kuikens in het wild te introduceren en ze te beschermen tegen stropers. Nu zijn slechts negen individuen bij het werkprogramma betrokken en vertegenwoordigen 90% van de zogenaamde genetische diversiteit in de gehele populatie zeldzame vogels. In 2004 slaagden ze er in Loro Parque nog steeds in om zulke gevederde kuikens uit een paar te halen en vrij veilig groot te brengen.

De blauwe ara is opgenomen in CITES-bijlage I, betreffende de internationale overeenkomst over handelsactiviteiten met betrekking tot bedreigde diersoorten. Zo'n overeenkomst maakt het illegaal om in zeldzame papegaaien te handelen. De vogel is opgenomen in het Red Data Book van de wereld van vandaag.

Zeldzame bloem "Parrot's beak"

Groeten, mijn vrienden!

In de zomer gaan velen van jullie op reis - iemand wil de uitgestrekte gebieden van hun geboorteland verkennen en lokale huiselijke resorts of toeristencentra bezoeken, terwijl iemand het geluk heeft om verre en mysterieuze landen te bezoeken vol geheimen en verleidelijk met hun exotisme.

Een prachtig vooruitzicht is om door zoveel mogelijk overzeese landen te reizen en in elke hoek van onze uitgestrekte Moeder Aarde te kijken. Na een reis over de wereld kun je zeker zeldzame, bedreigde planten en bloemen tegenkomen in hun natuurlijke habitat!

Wat voor soort planten? Ja, dat is in ieder geval de snavel van een papegaai! Nee, ik heb me niet vergist - dit is geen vogel, maar een plant. Waar komt deze ongebruikelijke naam vandaan? Ik zal het je nu vertellen ...

Wiens bek is verloren.

Ik zal misschien beginnen met de habitat van deze plant. De encyclopedische naam is Gevlekte Lotus (niet te verwarren met Lotus - een boeddhistisch symbool van zuiverheid, geboren in modderig, dichtgeslibd water, maar tegelijkertijd onberispelijk en vlekkeloos met vuil).

Het thuisland van deze bloem is Spanje, of liever de Canarische Eilanden, die erbij horen. Alleen hier vandaag kun je deze zeldzame bloem vinden.

Sommige biologen beweren dat deze plant volledig is uitgestorven en dat het netwerk vol eentonige informatie staat dat de bloem samen met zijn bestuivers verdween - kleine sunbirds, die sterk lijken op kolibries.

Maar in feite zijn er nog steeds enkele exemplaren in een zeer beperkt gebied te vinden. Ja, en sunbirds zijn helemaal niet uitgestorven - ze nestelen nog steeds in de uitgestrektheid van Afrika.

Deze bloemen uit het Rode Boek worden zeer zorgvuldig en zorgvuldig beschermd door wetenschappers, er worden veel inspanningen geleverd (weliswaar niet geheel vruchtbaar) om de soort te behouden.

Maar wees niet boos - de papegaaiensnavel is bijna volledig uit het wild verdwenen en is ongelooflijk populair geworden bij tuiniers en bloemisten over de hele wereld - vandaag sieren deze prachtige bloemen trots honderdduizenden bloembedden en miljoenen vensterbanken.

Oh ja, ik was het bijna vergeten - de naam! Ik denk dat jullie allemaal geraden hebben dat deze bloem zo'n ongebruikelijke naam heeft gekregen vanwege zijn niet minder ongewone uiterlijk.

Hoe ziet een papegaaibloem eruit? De bloeiwijze van de plant lijkt ongelooflijk veel op de gebogen massieve snavel van een papegaai! En gezien het feit dat de stengels van de Lotus gespot op de grond liggen, lijkt het erop dat verschillende vogels simpelweg hun snavel zijn kwijtgeraakt!

Papegaaiensnavel op je vensterbank

Dus, zoals ik al zei, de lotusgevlekte bloem (we noemen het "Canarische Lyadvenets") is een frequente bezoeker van bloembedden, bloembedden en ook in bloembakken op het raam. Als u een van degenen bent die het leven prefereert omringd door bloemen, geef dan geen nuttige tips door die u zullen helpen een echte volière te laten groeien met tientallen papegaaibloemen:

  • De grond voor de Parrot's Beak-plant moet vruchtbaar zijn, je moet niet meeslepen door de toevoeging van een grote hoeveelheid zand. Afvoer is welkom.
  • Geboren op de Canarische Eilanden, uitbundig zonlicht, Lotus gespot geeft de voorkeur aan lichtpuntjes. Tegelijkertijd verdraagt ​​Lyadvenets, net als elke andere plant, geen direct zonlicht, dus het is de moeite waard om van tevoren te overwegen hoe je de bloem bij extreme hitte zult bedekken.
  • Tijdens de periode van actieve groei (lente - vroege herfst), moet de Lotus overvloedig en vaak worden bewaterd, waarbij ervoor moet worden gezorgd dat de grond niet uitdroogt. Maar in de herfst-winterperiode moet de hoeveelheid water worden verminderd.
  • Om ervoor te zorgen dat de bloemen helder en sappig zijn, moet de Parrot's Beak-plant worden gevoed - hiervoor moet u vloeibare organische meststoffen inslaan, die u in bloemenwinkels of in de afdelingen voor tuiniers kunt kopen.
  • De veeleisende Spaanse bloem groeit het liefst bij kamertemperatuur - 20-22 graden. Als je wilt, kun je opscheppen tegen je buren en de Lotus aan frisse lucht blootstellen. In de winter kunt u de container met de plant op een koelere plaats zetten - 15-18 graden.
  • Als je de Parrot's Beak eenmaal in je bloemencollectie hebt gekregen, wil je deze schat zeker niet alleen sparen, maar ook vergroten. Om dit te doen, moet u in het voorjaar een paar stengelstekken knippen en deze in zeer natte grond planten (een mengsel van turf en zand 1: 1).
  • Gevlekte lyadvenets is een vaste plant. Daarom zult u na een tijdje uw overwoekerde exemplaar waarschijnlijk in een grotere container moeten overplanten. Dit moet voorzichtig gebeuren om het wortelsysteem van de bloem niet te beschadigen.

Zoals je kunt zien, is het mogelijk om deze ongewone bloemen thuis te kweken - een beetje geduld en een beetje moeite, aangevuld met een groot verlangen om je vensterbank te versieren, en je bent de gelukkige eigenaar van een zeldzame plant die in de rode lijst staat. Boek! Ik wens u veel succes bij dit streven!

Als u zich nog niet op onze updates hebt geabonneerd, raad ik u aan dat te doen - we vullen tenslotte regelmatig de verzameling interessante artikelen aan over ongewone, zeldzame planten, roofzuchtige bloemen, eetbare bloemen!

Doe mee, deel uw favoriete materialen met uw vrienden op sociale netwerken, reageer op onze artikelen!

Tot ziens, vrienden!

Ara blauw

(cyanopsitta spixii)

Koninkrijk: Dieren (Animalia).
Een type: Chordaten (Chordata).
Klasse: Vogels (Aves).
Onthechting: Papegaaien (Psittaciformes).
Familie: Papegaaien (Psittacidae).
Geslacht: Blauwe ara (Cyanopsitta).
Visie: Blauwe ara (Cyanopsitta spixii).

Waarom staat het in het Rode Boek?

De blauwe ara is het enige lid van zijn soort en een van de zeldzaamste papegaaien op aarde. Verschillende populaties van deze soort hebben het in gevangenschap overleefd! De laatste blauwe ara in het wild werd in 2000 gezien.

In de afgelopen 150 jaar is het aantal blauwe ara's kritiek gebleven. De belangrijkste factoren die van invloed waren op het mogelijke verdwijnen van prachtige papegaaien uit de natuur waren roofzuchtige vangst, veranderingen in de habitat en het kappen van bomen. Er zijn praktisch geen plaatsen meer voor papegaaien om nesten te maken. Er bleven slechts drie vogels over en die werden in 1987 en 1988 voor de handel gevangen.

Vanaf 2000 bedroeg het totale aantal aangegeven vogels 60 en waren er 54 in gevangenschap (Schischakin 2000). Vanaf 2010 bleven 105 leden van de soort in gevangenschap, waarvan er negen betrokken zijn bij het Blue Macaw Protection Program (CPRAA). Ondanks zo'n klein aantal dragen deze negen vogels 90% van de genetische diversiteit van de soort.

Habitat

Het thuisland van papegaaien is Brazilië, waar ze leefden tussen de rivieren São Francisco en Parnaiva. Eerder werden deze vogels gevonden in palmbossen, bosgordels, op vlaktes met enkele hoge bomen, rivierkusten. Voor het nestelen van ara's werd gekozen voor oude dikke bomen met grote, ruime holtes. Tegenwoordig hopen wetenschappers dat nog onbekende populaties en habitats van de soort in de natuur bewaard zijn gebleven.

Korte beschrijving

Blauwe ara's zijn erg mooie vogels. Dit zijn grote papegaaien met een lichaamslengte van 55-57 cm en een gewicht van 400 g Het lichaam is bedekt met blauwblauw verenkleed en de kop en nek zijn grijsachtig blauw. Het gebied op het hoofd van de snavel tot aan de ogen is niet bevederd. De onderkant van de vleugels en staart is donker. Bij volwassen papegaaien is de snavel zwart, bij jonge exemplaren is hij lichter, hebben volwassen blauwe ara's een gele iris en hebben vogels die nog niet geslachtsrijp zijn een donkere.

Levensstijl en biologie

Blauwe ara's leven in paren of kleine groepen. Ze voeden zich met zaden en vruchten van tropische bomen. Ze zijn dol op cactusbessen. Het zijn winterharde, sterke, speelse en nieuwsgierige vogels. Bij gevaar kunnen ze op de grond vallen en doen alsof ze dood zijn. In gevangenschap zijn een rustige omgeving en stilte belangrijk voor hen, anders worden ze gewelddadig en agressief.

Het broedseizoen begint in augustus. In het wild worden twee of drie eieren gelegd (maximaal vijf in gevangenschap), die uitsluitend 24–26 dagen worden uitgebroed. Gedurende deze periode zorgt het mannetje voor de veiligheid van het gezin. Hij bewaakt het nest, brengt voedsel voor het vrouwtje. Brengt de nacht buiten het nest door.

Na de geboorte van hun nageslacht voeden zorgzame ouders de kuikens ongeveer zeven maanden. Bovendien gaat dit door nadat de baby's zijn gevlucht en in staat zijn om zelfstandig aan hun eigen voedsel te komen. De maximale bekende levensduur in gevangenschap is 28 jaar.

Pin
Send
Share
Send
Send