Vogelfamilies

Zwarthalsfuut Podiceps nigricollis

Pin
Send
Share
Send
Send


Na een hete en zwoele zomer gaat resort Anapa in winterslaap. De stroom mensen zakt geleidelijk af, kleurrijke parasols worden op de stranden uit elkaar gehaald, toeristen brengen steeds meer tijd door in gezellige cafés en restaurants. Wandelen langs het herfst- en winterstrand wordt een favoriete hobby van de overgebleven vakantiegangers. De ontmoeting met een verscheidenheid aan vogels die van de stranden van Anapa zijn gaan houden, helpt om nuttig en gezondheidsbevorderend tijdverdrijf in de frisse lucht te combineren met het cognitieve deel van de rest. Mooie en zeldzame vogels overwinteren hier in de ijsvrije baai. In de winter kun je in Anapa trotse zwanen met de hand voeren, de schoonheid van eenden en duiken bewonderen, de behendigheid van lokale zeemeeuwen bekijken. Tussen al deze commotie zal men misschien niet een zeldzame watervogel opmerken, die niet erg vleiend de bijnaam paddestoel heeft. Aan de winderige kusten van de Zwarte Zee vind je twee soorten paddenstoelen: zwarthals en grijze wangen. Vandaag zullen we je vertellen over de paddestoel met zwarte nek, die het uiterlijk definieert waarvan je ook de zus met grijze wangen kunt herkennen.

Uiterlijk

Toadstool is een kleine vogel met een zwarte nek die duikt en zwemt tussen andere vogels die om brood vragen. Het is heel gemakkelijk om een ​​zee-paddenstoel te herkennen aan zijn gloeiende rode ogen. Soms lijkt het in een menigte vogels dat deze kleine vogel zich heeft verzameld voor Halloween. De winteroutfit voor een paddestoel met zwarte hals is donker met witte inzetstukken aan de zijkanten en nek. Maar als de lente komt en het mannetje een bruid voor zichzelf kiest, groeien er lange gouden veren op zijn hoofd en vleugels.

Paddestoelen zijn watervogels, maar je zult geen vliezen aan je voeten vinden. De natuur heeft aan de teen van elke paddenstoel riemvormige aanhangsels aangebracht, die perfect helpen om onder water te duiken.

Een ander verschil tussen een paddenstoel en een eend of een meeuw is de stand van de poten als de vogel in het water is, de poten steken als motoren parallel aan het water uit, andere watervogels hebben hun poten onder water.

De snavel van paddenstoelen ziet er vreemd uit. Het lijkt naar boven gedraaid, deze indruk ontstaat door de convexiteit van de onderkaak.

Gewoonten

Paddestoelen zijn gasten van Anapa, ze komen voor de winter naar ons toe vanuit de regio Neder-Wolga. Vogels brengen meer tijd door in het water en slapen zelfs in de rustige baaien van de badplaats. In zeldzame gevallen gaan ze aan land, maar door de structuur van hun poten bewegen ze zich onhandig over het land. Ze worden gered van roofdieren en ander gevaar door een scherpe duik in het water, waar ze tot 30 seconden doorbrengen.

Zeewater voor de fuut is de belangrijkste voedselbron, hier in ondiep water zijn er altijd genoeg jongen, kreeftachtigen, geleedpotigen. In moeilijke tijden minacht de vogel algen en gras niet. In Anapa zijn futen te zien van november tot begin april, daarna verzamelen de kolonies zich in koppels en migreren naar hun permanente broedplaats. Bovendien worden de vluchten 's nachts gemaakt, waardoor de specialisten moeite hebben met het observeren van de vogels.
De belangrijkste vijanden van kleine vogels zijn kraaien.

Interessante feiten

En toch, waarom zulke mooie en miniatuurvogels de naam kregen - paddenstoelen. Er wordt aangenomen dat onze hongerige voorouders, die alles aten wat beweegt en vliegt, de smaak van vlees van pluimvee niet konden waarderen. Het bleek dat dieren ongewoon bitter en stinkend vlees hebben, vandaar de bijnaam paddestoel.

Het is interessant om in Anapa te zien hoe paddenstoelen hun poten opwarmen. In tegenstelling tot eenden, die hun zwemvliezen onder de pluisjes verbergen, trekt de fuut met zwarte hals ze uit het water naar de zijkanten.

Bij het schoonmaken van hun verenkleed slikken zeespaddestoelen vaak kleine pluisjes in, die de vogels helpen bij de spijsvertering en voorkomen dat de scherpe visgraten de maag verwonden. Eenden slikken hiervoor steentjes in.

Omschrijving

Paddestoel met zwarte hals (Podiceps nigricollis) - een kleine vogel: zijn lichaamslengte bereikt 28-34 cm, het gewicht varieert van 250 tot 600 g. In de winter onderscheidt hij zich door een licht naar boven gedraaide donkergrijze snavel, een grijze dop die zich uitstrekt tot onder het niveau van de ogen, en een grijze nek aan de voorkant. In het voorjaar is het hele bovenlichaam van de zwarthalspaddestoel zwart, de zijkanten zijn rood, de buik is wit, achter de ogen zijn er trossen dunne, gouden veren. De snavel van deze vogel is donkergrijs, de poten zijn zwartachtig, de ogen zijn rood. Mannetje en vrouwtje zijn hetzelfde gekleurd. Meestal brengt de fuut met zwarte nek door op het water, komt zelden aan land. In geval van gevaar geeft hij de voorkeur aan duiken in plaats van opstijgen, hoewel hij gemakkelijker uit het water opstijgt dan andere paddenstoelen en lange vluchten kan maken.

Habitat

Paddestoel met zwarte hals rassen in Europa, Centraal- en Zuid-Azië, het grootste deel van Afrika, het zuiden en zuidwesten van de VS en het noorden van Zuid-Amerika. In het noorden van het bereik is het een trekvogel. Deze vogel is een inwoner van waterlichamen van de steppen, bossteppe en het zuiden van de boszone. Het nestelt op verschillende, vaker vlakke meren - klein en groot, fris en brak, in de buurt van langzaam stromende rivieren, langs binnenwateren en kanalen. Minder dan andere futen wordt het geassocieerd met struikgewas van opkomende vegetatie.

Reproductie

Paddestoelen met zwarte hals - koloniale vogels, maar ze kunnen ook in aparte paren broeden, evenals in kolonies meeuwen of sterns. Het nest is gebruikelijk voor alle futen - een drijvend platform gemaakt van dode waterplanten. Vaak bevindt het zich op het vlot. Beide vogels zijn betrokken bij de constructie van het nest. Koppeling bestaat meestal uit 3-4 eieren. Vers gelegde eieren zijn dof wit, maar al snel worden ze groenachtig en zelfs bruinbruin, bijna zwart, omdat de schaal vervuild is met nat nestmateriaal. Beide ouders broeden het legsel 20-22 dagen uit. Wanneer een persoon nadert, bedekt de vogel de eieren meestal met nestmateriaal en zwemt opzij, zich verstopt in het struikgewas. Valse kuikens hebben "plaques" van blote huid op hun voorhoofd, die hen helpen de gewenste lichaamstemperatuur te behouden: wanneer het kuiken oververhit raakt, wordt de plak rood en als het afkoelt, wordt het bleek. Nadat ze zijn uitgekomen en opgedroogd, klimmen de kuikens op de rug van hun ouders die in het nest zitten. Vaak wordt het broed in tweeën gedeeld - een deel van de kuikens wordt geleid door het vrouwtje, het andere deel wordt geleid door het mannetje. Kuikens worden onafhankelijk als ze ongeveer drie weken oud zijn.

Eten

Voedingsbasis paddestoel met zwarte hals - waterinsecten en hun larven, schaaldieren, wormen, weekdieren, minder vaak kikkervisjes en jongen van vissen. Deze vogels voeden hun kuikens voornamelijk met larven van waterinsecten.

Functie en beschrijving

De fuut is een middelgrote vogel met een gemiddeld lichaamsgewicht van 300 tot 400 gram. De lengte van de vogel kan met de staart maximaal 34 cm bedragen. De spanwijdte is maximaal 60 cm.

De snavel is licht naar boven gebogen, dun en kort, zwart, maar krijgt in de winter een grijs-hoornachtige kleur. Het hoofd is groot en rond in vergelijking met het lichaam. De nek is dun en lijkt kort als de vogel deze niet uitrekt.

De kleur van de ogen bij volwassenen is helderrood en bij jonge dieren bruin.

Gevederte

De kleur van het verenkleed van de vogel van de zwarthalspaddestoel verandert afhankelijk van het seizoen. In de herfst en winter zijn de rug, het hoofd, de zijkanten en de onderbuik lichter. In het voorjaar zijn de veren op de nek en het hoofd zwart, de zijkanten krijgen een roodachtige tint. Op het hoofd verschijnt een zwarte kuif, die als het ware ingelegd is met trossen gouden veren, zichtbaar vanaf de achterkant van het hoofd tot aan de ogen. Vaak spreidt de vogel zijn veren uit en op zulke momenten lijkt hij helemaal rond.

In de periode van paarspellen wordt de kleur van vogels gedomineerd door zwart. Het heeft roodachtige zijkanten en een witte buik, die alleen te zien is als de vogel zijn veren schoonmaakt.

Stemmen

De paddestoel met zwarte nek maakt een schor fluitend geluid. Soms is tsjilpen als een tongbreker.

In de lente maakt hij luide fluitende geluiden, die doen denken aan "plas-plas", die geleidelijk veranderen in "plas-plas". Soms bromt de vogel zachtjes: "trrr".

Habitat

In ons land kun je de paddestoel met zwarte nek zien (foto staat in het artikel) aan de oevers van de Azov- en de Zwarte Zee. De nestgrenzen zijn langs de breedtegraad van Sint-Petersburg.

De vogel geeft de voorkeur aan vlakke en frisse meren, maar voelt zich geweldig op brak water en aan de zeekusten. In vergelijking met andere soorten eenden is deze vogel het minst gebonden aan opkomend struikgewas, behalve tijdens de periode van het leggen van eieren. Vestigt zich vaak in vijvers waar vissen worden gekweekt, of in uiterwaarden.

Paddestoelen vestigen zich het liefst in de buurt van het leefgebied van meeuwen en sterns. Ze gedragen zich vrij vreedzaam in verhouding tot andere vogelsoorten. Ze kunnen zich in open water nestelen, maar dit is uiterst zeldzaam.

In de zuidelijke delen van het bereik migreren vogels in november; op meer noordelijke breedtegraden begint het in augustus en duurt het tot september.

Gedrag en voeding

De poten van de soort bevinden zich dichter bij de achterkant van het lichaam, wat het lopen bemoeilijkt. Als gevolg hiervan brengt de fuut met de zwarte nek het grootste deel van zijn leven op het water door. Dit is 9-10 maanden per jaar. Bovendien houden deze vogels helemaal niet van vliegen. Bij gevaar duiken ze liever in plaats van de lucht in te vliegen. Maar als ze opstijgen, doen ze het gemakkelijk. Tijdens de migratieperiode leggen ze tot 6000 km af en voelen ze zich tegelijkertijd redelijk comfortabel.

Ze leven het liefst in waterlichamen die begroeid zijn met vegetatie. Voor deze doeleinden worden meestal uiterwaarden en viskweekvijvers gekozen. Als het meer groot is, worden baaien geselecteerd die dicht begroeid zijn met vegetatie. Het dieet bestaat voornamelijk uit ongewervelde waterdieren. Vis wordt veel minder vaak gegeten.

Staat van instandhouding

Het aantal van deze soort wordt op een stabiel niveau gehouden. In sommige gebieden is er echter een afname van het aantal van deze vogels als gevolg van de aanpassing van reservoirs en de introductie van drainagesystemen. Fuuts worden in veel landen wettelijk beschermd, wat een positief effect heeft op het behoud van deze unieke vogels.

Pin
Send
Share
Send
Send